Resolució judicial
Carpetada a la investigació de la trama russa del procés
L’Audiència de Barcelona acusa el jutge instructor d’utilitzar "subterfugis processals"
La Secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha liquidat la investigació per la presumpta trama russa del procés a l’anul·lar l’obertura de la peça separada oberta pel jutge Joaquín Aguirre que va permetre remetre la causa contra diversos dirigents independentistes, entre els quals els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, al Tribunal Suprem, segons la resolució a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.
Els magistrats afirmen que el jutge va utilitzar "un subterfugi processal" per obviar les "clares" instruccions del mateix tribunal que anul·laven la pròrroga per continuar investigant el cas Voloh, en què també s’indagava sobre els contactes entre suposats enviats del Kremlin amb Puigdemont i el seu entorn.
El tribunal de l’Audiència remarca que aquesta decisió era d’"obligat compliment", sense "que pugui plantejar imaginatives solucions alternatives" no contemplades en les lleis i que en "definitiva eludeixen la decisió prèvia del tribunal (no prorrogar la investigació de Voloh), cosa que constitueix un frau de llei". Segons els togats, la interlocutòria del jutge Aguirre per obrir la peça separada sobre la presumpta trama russa "suposa" un "clar i flagrant incompliment" de l’acordat abans per l’Audiència, "incompleix" una resolució ferma i vulnera drets fonamentals, i per això és "nul·la de ple dret i no ha de produir cap efecte, cosa que comporta la nul·litat de totes les actuacions judicials que se’n derivin i l’arxivament de la peça separada".
Per aquesta raó, la Secció 21 ha remès directament la resolució al Tribunal Suprem, que no podrà seguir amb les indagacions, i ordena al jutjat de Barcelona arxivar el procés per aquest assumpte.
L’Audiència de Barcelona ha admès els recursos presentats per l’advocat Gonzalo Boye, advocat defensor de Puigdemont; l’empresari Miquel Casals; Elsa Artadi, l’exdirigent de Junts, i el cap de l’oficina de l’expresident, Josep Lluís Alay, i als quals es van adherir el periodista Carles Porta i l’expresident Artur Mas, que es trobaven entre els 13 investigats per la presumpta trama russa.
Opinions personals
Notícies relacionadesEls magistrats recriminen al jutge Aguirre que en la seva resolució exposés "dades biogràfiques d’alguns d’investigats", així com "opinions personals de l’instructor i la seva pròpia visió sobre l’evolució històrica del denominat procés, cosa que manca de rellevància als efectes jurídics penals".
El tribunal remarca que els fets investigats en aquesta causa separada sobre la trama russa són els mateixos que en el cas Voloh, i que van tenir com a origen la intervenció dels dos telèfons mòbils de Víctor Terradellas i el registre de la seu de la Fundació Catmon, efectuada el 18 de maig del 2018. En el cas Voloh es va indagar sobre aspectes relacionats amb les criptomonedes, els contactes de persones de nacionalitat russa amb figures de l’entorn del govern de la Generalitat de Catalunya i els viatges a Rússia de Terradellas, tots aquests fets referits als anys 2017 i 2018.
- Els Mossos conclouen que el fundador de Mango va tenir un accident fortuït
- Accident Un minibús escolar, a punt de caure per un precipici a Barcelona
- Actriu icònica El xoc de Marisa Paredes amb Isabel Díaz Ayuso en una capella ardent: "Què hi fa aquí? Fora!"
- PER AL CURS 2025-2026 Física i Química es fusionen i el TR perd pes en el batxillerat
- La situació blaugrana La temeritat amb Lamine surt cara
- CONTEXT Indults
- Educació a Catalunya Els docents no comparteixen els canvis ni la retallada en ciències
- El ministeri va demanar el 2022 que s’ajustessin els currículums a la llei
- El Govern rectifica i no rebaixarà les literatures a matèria optativa
- Llei antienganys El Govern aplicarà als ‘influencers’ la llei de dret de rectificació