Koldo nega el cobrament de comissions i es desvincula del document d’Aldama

L’exassessor d’Ábalos declara davant el jutge que no reconeix com a seva la lletra del manuscrit sobre suposades adulteracions en obres que el comissionista va entregar en la seva compareixença de dilluns passat

Koldo nega el cobrament de comissions i es desvincula del document d’Aldama
4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Al que va ser assessor ministerial de José Luis Ábalos, Koldo García, se li atribueix la responsabilitat de ser qui va introduir el comissionista Víctor de Aldama com a empresari de confiança en determinats cercles de poder del PSOE, i de manera especial en el Ministeri de Transports al capdavant del qual estava el llavors secretari general socialista. Ahir va negar davant el magistrat del Suprem Leopoldo Puente haver cobrat comissions o haver entregat les quantitats que, segons l’empresari, es van pagar al despatx del ministre. Al final de la seva declaració, el magistrat li va imposar l’obligació de comparèixer cada 15 dies al jutjat de Benidorm, que és el més pròxim a la seva vivenda, així com la prohibició de sortir del país

Koldo va contestar a totes les parts per explicar que no reconeixia com a seva la lletra del document manuscrit sobre suposades adulteracions en obres que Aldama va entregar durant la seva compareixença dilluns. Sobre aquest assumpte, les fonts presents en la declaració parlen d’explicacions poc coherents i evasives, així com que fins i tot se’l va advertir amb la possibilitat de realitzar una prova grafològica. Tampoc va reconèixer la seva lletra als llistats d’obres suposadament manipulades que apareixien remarcats al document que va aportar Aldama al Suprem.

La investigació realitzada a l’Audiència Nacional pel jutge Ismael Moreno, davant el qual Koldo es va negar a declarar després de l’esclat del cas, al febrer, el situa en les converses clau per aconseguir l’adjudicació dels contractes amb Soluciones de Gestión que van suposar un pelotazo de 53 milions, a més de ser la connexió directa per a les compres realitzades a la mateixa empresa per part del Ministeri de l’Interior i les administracions balear i canària. Sota sospita hi ha el seu increment patrimonial i el de la seva família, i altres indicis el situen en reunions clau en altres assumptes com va ser el rescat milionari d’Air Europa.

Qüestionat sobre el seu patrimoni, l’exassessor ministerial va justificar els seus ingressos amb una pensió de 80.000 euros per una discapacitat als dits grossos del peu, una indemnització de 74.000 euros per un accident de trànsit, i 70.000 més que va estalviar com a escorta. Aquests diners, que guardava en grans quantitats a casa en efectiu per costum familiar, els van anar traient per deixar-los als seus amics per a negocis. També va admetre que la seva dona compta amb dos milions d’euros en accions.

Koldo es va dedicar a negar gran part de les qüestions assenyalades dilluns per Aldama, amb qui reconeix que tenia una relació "d’amistat", tot i que des de la seva sortida de l’administració no coincideixen, segons detallen a aquest diari fonts presents en la seva compareixença. Com a dada nova, la presència d’Aldama, almenys en una ocasió, a la vivenda d’Ábalos de la selecta zona d’El Viso madrileny que pertanyia al ministeri.

Koldo García va afirmar que ell no va cobrar de cap trama i que no té coneixement que ho fes el seu cap, a qui coneixia des de les primeres primàries a les quals es va presentar Pedro Sánchez. Va rebutjar que es pugui parlar de finançament al partit socialista i fins i tot que entregués a l’actual secretari general del PSOE, Santos Cerdán, un sobre amb 15.000 euros que moments abans li donés el comissionista. Tampoc es va pagar a Carlos Moreno, cap de gabinet de la ministra María Jesús Montero, amb qui no obstant, admet haver mantingut una trobada, un dia en un bar. El que sí que va negar rotundament és haver coincidit en cap immoble amb el comissionista i l’exministre Ábalos o el ministre d’Ordenació Territorial, Ángel Víctor Torres.

Quant al pis a la plaça d’Espanya que va ocupar durant dos anys i mig Jésica R.G., que va ser parella de l’exministre, el xòfer i després assessor ministerial d’Ábalos va explicar que es tractava d’un "pis d’empresa" per a reunions que va buscar un soci d’Aldama, Luis Alberto Escolano –detingut dilluns en el marc d’una altra causa per frau d’hidrocarburs–, i que pagaven el seu germà i aquest empresari, fins que va deixar de fer-ho. Es "deixava pernoctar" i viure allà aquesta dona.

Va negar qualsevol "‘enxufe’"

Notícies relacionades

No obstant, Koldo García va negar qualsevol "enxufe" en la contractació de Jésica en empreses relacionades amb el Ministeri de Transports o de la Sepi, tot i que a continuació reconeixia que el seu germà Joseba la va elegir entre altres candidats perquè existia una relació de confiança i estava preparada per exercir la seva feina. El seu germà també va aparèixer en l’interrogatori pels seus viatges a la República Dominicana, segons Aldama per recollir efectiu, i que Koldo va esmentar que responien a "vacances" i "negocis".

Koldo va contestar al fiscal i al magistrat, però també a les preguntes realitzades per l’advocat Alberto Durán, del PP, en representació de totes les acusacions populars. Respecte als contractes milionaris de mascaretes que van donar origen al procediment, va dir desconèixer-ne els detalls, ja que ell no tenia capacitat de contractació per a l’Estat. El seu paper es va limitar a passar les ofertes que coneixia al que era sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez, també imputat en el cas. Només es va negar a respondre sobre un possible coneixement per part del Govern de l’arribada a l’aeroport de Barajas, el gener del 2020, de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez.