Els impostos que pugen i els que baixen
El Congrés ha aprovat definitivament la llei per a un impost mínim global del 15% a les multinacions, que inclou el nou tribut a la banca i altres canvis fiscals.
Després d’una tortuosa tramitació del projecte de llei pel qual es crea un impost mínim global del 15% per a multinacionals i grups empresarials, el Congrés va aprovar ahir el text legal, que va ser aprofitat pel Govern per incorporar un paquet fiscal que ha d’ajudar a aconseguir el 2025 una recaptació extra equivalent a tres dècimes de PIB (uns 4.500 milions d’euros), segons el que es va comprometre amb la CE en el Pla Fiscal i Estructural a Mitjà Termini 2025-2028, presentat el 15 d’octubre. Aquests són els canvis fiscals que han tirat endavant i els que s’han quedat pel camí.
Impost mínim del 15%.
El nou text legal trasllada la directiva europea que garanteix una imposició mínima global del 15% en l’impost de societats per a les multinacionals i grans grups empresarials. Segons les estimacions d’Hisenda la nova fiscalitat mínima afectarà uns 126 grups multinacionals amb matriu espanyola i 707 grups estrangers amb filials a Espanya.
L’impost energètic, en extinció.
El text de la llei aprovat ahir al Congrés dels Diputats va tirar endavant amb una esmena impulsada pel PP –i avalada pel PNB i Junts– que deroga l’article 1 de la llei 38/2022, de 27 de desembre, en què es va crear el gravamen temporal sobre el sector energètic que ha estat en vigor el 2023 i el 2024.
La pujada del dièsel, a la sala d’espera.
El Govern, a través del grup socialista, havia impulsat una esmena a fi d’equiparar la fiscalitat del dièsel a la de la gasolina, però va ser tombada durant la tramitació del projecte de llei al Congrés.
IVA del 4% per als iogurts.
Entre les modificacions es troba la rebaixa al 4% de l’IVA dels iogurts i derivats lactis fermentats i una altra per estendre als clubs esportius no professionals l’exempció del pagament de les cotitzacions dels entrenadors de menors d’edat.
Donacions a treballadors afectats per la Dana, exemptes.
Una disposició addicional, impulsada pel PP, permetrà que no hagin de tributar en l’IRPF ni en l’impost sobre successions i donacions les quantitats satisfetes amb caràcter extraordinari pels ocupadors als seus empleats i/o familiars destinades a sufragar els danys soferts en ocasió de la dana.
Més càrrega en l’IRPF per a rendes del capital de més 300.000 euros.
Una de les mesures que tiren endavant és la pujada de dos punts de les rendes del capital superiors als 300.000 euros. Com a conseqüència d’això, les quantitats per aquests conceptes que superin aquest llindar tributaran al 30% i no al 28% actual.
Baixada tributària a pimes i micropImes.
La llei incorpora el resultat d’un acord entre PSOE i Junts que suposa la rebaixa de tipus progressiva en els pròxims anys a pimes, micropimes i cooperatives. Les empreses amb fins a 10 milions de facturació rebaixaran la seva tributació del 25% al 20% el 2029, i les microempreses del 23% al 20% el 2027. A més, es preveu un tram reduït per als primers 50.000 euros que acabaria sent del 17% el 2027.
Compensació de pèrdues.
Una sentència del TC va anul·lar aquest any una norma aprovada el 2016 per utilitzar un reial decret llei per modificar l’impost de societats. Ara, el Ministeri d’Hisenda ha aprofitat per adequar l’impost de societats a aquesta sentència i establir de nou un límit a les grans empreses o grups empresarials per aplicar deduccions per compensar les bases imposables negatives.
Vaporejadors amb més càrrega fiscal.
La llei ha sigut aprofitada per crear l’impost sobre els líquids per a cigarrets electrònics i altres productes relacionats amb el tabac.
Notícies relacionadesAvantatges per a artistes i monitors esportius.
Entrarà en vigor una reducció especial per a treballadors d’arts escèniques, audiovisuals, musicals quan es percebin ingressos extraordinaris de més del 130% de la mitjana de rendes percebuda en els tres anys anteriors. A més, per als monitors en clubs esportius s’ha adoptat una bonificació íntegra de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes en la contractació d’entrenadors.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Primeres operacions policials contra els migrants
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa