ERC es va saltar la llei al situar Romeva en la Fundació Irla, segons el Govern

El exconseller Raül Romeva, a la salida de la cárcel de Lledoners, en una imagen de archivo

El exconseller Raül Romeva, a la salida de la cárcel de Lledoners, en una imagen de archivo / Estefania Escolà ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Les fundacions vinculades a partits polítics se sotmeten al Llibre Tercer del Codi Civil de Catalunya, sense que es prevegi en aquest codi cap règim especial regulador pel fet d’estar vinculades a un partit polític". Aquesta és la conclusió que treu el Govern de l’examen de la situació de totes les fundacions que estan relacionades amb forces polítiques.

Notícies relacionades

L’informe, elaborat per la Conselleria de Justícia i al qual ha tingut accés aquest diari, assenyala que Raül Romeva va ser nomenat president de la Fundació Irla –vinculada a ERC– el 17 de gener del 2024 i recorda que els requisits per accedir al càrrec són "no estar inhabilitat per exercir càrrec públic o per administrar béns" i "no haver estat condemnat per delictes contra el patrimoni o contra l’ordre socioeconòmic o per delictes de falsedat". Requisits que Romeva no complia quan va ser designat per l’entitat, una decisió que va ser avalada pel llavors Govern d’Esquerra. L’informe, que va ser encarregat per l’actual Executiu català després que aquest diari assenyalés aquesta vulneració, coincideix amb la decisió de la fundació de rellevar l’exconseller del càrrec.

L’informe del Govern no esmenta en cap moment Laura Borràs, que teòricament havia de ser designada com a presidenta de la FunDem, la fundació vinculada a Demòcrates que, arran de l’acord de confluència entre Junts i aquesta formació, ha de passar a ser l’òrgan de pensament del partit liderat per Carles Puigdemont. No la cita perquè FunDem encara no ha iniciat cap tràmit per proposar Borràs com a presidenta, abans ho hauria d’aprovar el patronat del think tank. No obstant, la conclusió del cas Romeva marca el camí de l’expresidenta postconvergent, ja que sobre Borràs també pesa una sentència –tot i que encara no és ferma– de quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental.