El PP justifica els seus pactes amb Junts pel "contingut" de les mesures
Els populars no es fien de l’acostament dels independentistes i porten les negociacions amb discreció per evitar les crítiques internes
El PP ha avançat aquesta setmana en el seu procés d’acostament a Junts, un partit amb el qual les coincidències en les votacions al Congrés i al Senat van en augment. Els independentistes catalans i també el PNB van donar suport, aquest dijous, a una esmena dels populars per derogar un impost a les energètiques que Pedro Sánchez havia promès prorrogar a la resta dels seus socis.
Els dos blocs que hi ha al Congrés són cada vegada més permeables i Junts ha saltat ja diverses vegades des del juliol al que està liderat pel PP, una pirueta en la qual els republicans veuen un avanç del que vindrà tard o d’hora entre els dos partits de dretes: "[Alberto Núñez] Feijóo serà president amb els vots de Junts", va dir Gabriel Rufián dimecres. "Cal mirar el contingut del que s’ha pactat", va respondre el líder del PP aquest dimecres en una conversa informal amb la premsa quan se li va preguntar per aquesta aproximació i el risc que aquest nou aliat no agradi a part del seu electorat.
Els conservadors han negociat amb els de Junts de manera intensa aquestes dues últimes setmanes, però s’ha fet amb molta discreció, evitant qualsevol imatge de companyonatge que pugui ser utilitzada pel seu competidor Vox o comentada per Isabel Díaz Ayuso. Aquest dilluns la presidenta madrilenya es va resistir a donar el seu suport a qualsevol negociació al Congrés: "Jo amb el nacionalisme no vull res, perquè només busca la ruptura de la legalitat".
I el PSOE, amb EH Bildu
Els membres de l’equip de Feijóo, gairebé fent creure que les coincidències en el vot amb Junts han sigut per generació espontània, s’afanyen aquests dies a assenyalar que els acords estan fets sempre pensant en "el benefici de tots els espanyols". El vicesecretari d’Economia, Juan Bravo, va evitar parlar sobre els seus interlocutors a Junts en la negociació d’aquesta setmana. "El que hem fet és treballar perquè surtin aquestes esmenes", va respondre tirant pilotes fora i posant el focus en la rebaixa d’impostos que suposa per a les butxaques dels ciutadans espanyols.
Quan se li planteja a Feijóo que aquest argument (el de "millorar la vida dels espanyols") és el mateix que utilitza el PSOE quan pacta mesures al Congrés amb EH Bildu, es regira i ho nega abans de recordar tot seguit un altre acord, però de fora de les Corts: l’aliança fa just un any entre els socialistes navarresos i els abertzales per desbancar en una moció de censura l’alcaldessa de Pamplona. "Nosaltres hi ha línies vermelles que no creuarem", va remarcar Elías Bendodo a Telecinco divendres amb referència a possibles peticions de sobiranistes per a Catalunya que poguessin trencar la igualtat respecte a altres comunitats autònomes.
La paraula ‘pròfug’, esborrada
En aquesta aproximació que el PP i Junts han aprofundit des que al juliol els independentistes van tombar el camí d’estabilitat del Govern (primer pas per als Pressupostos) hi ha hagut canvis en el llenguatge. Una de les coses que més criden l’atenció és que els dirigents populars han deixat de fer referències a Puigdemont en les seves escomeses contra Pedro Sánchez i tampoc inclouen ja l’etiqueta de pròfug quan parlen d’ell. Ja només es refereixen a "Junts".
Aquesta nova etapa desperta temor en la direcció nacional, que no s’acaba fiar de Puigdemont, que no vol sondejar, segons afirma el mateix Feijóo, per a una moció de censura. Segons membres de la cúpula del PP, d’alguna manera es veuen com a "part de l’estratègia" de l’expresident per pressionar Sánchez i "aconseguir més cessions" davant la negociació dels Pressupostos del 2025.
La qüestió de confiança
Notícies relacionadesEl diàleg de l’Executiu amb Junts va pel bon camí, segons la Moncloa, en especial en el capítol de traspassar a la Generalitat les competències de migració, una exigència que Puigdemont exigeix per poder donar el seu suport als comptes. A més, quan al juliol Junts, juntament amb el PP i Vox, van tombar el camí de dèficit, els sobiranistes van dir que es devia especialment a la "baixa execució pressupostària", de manera que el partit de Feijóo s’espera també "més mesures discriminatòries en favor de Catalunya".
En les pròximes setmanes es podrà veure també un suport explícit del PP a una iniciativa de Junts si surt del congelador del Congrés la qüestió de confiança a què vol que se sotmeti Sánchez. Feijóo va assegurar dimecres que el més normal és que els seus diputats votin sí a la proposta independentista si s’arriba a sotmetre a l’opinió del Congrés encara que en el text de l’exposició de motius Junts denunciï que Sánchez no ha complert l’amnistia o el tema del català a la Unió Europea. En aquest cas, i recordant les paraules de Bendodo, sembla que hi ha algunes "línies" que no es veuen tan "vermelles" o que directament es poden saltar i no llegir si l’objectiu és remarcar la debilitat parlamentària de Pedro Sánchez.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Primeres operacions policials contra els migrants
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa