Incompatibilitat

Romeva deixa la presidència de la Fundació Irla per la seva inhabilitació

L’exconseller, que no pot exercir càrrecs públics fins a l’any 2030, continuarà com a portaveu del ‘think tank’ d’ERC

Romeva deixa la presidència de la Fundació Irla per la seva inhabilitació
1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El republicà Raül Romeva ha decidit renunciar al càrrec de president de la Fundació Irla. La decisió arriba després que EL PERIÓDICO publiqués que la designació de l’exconseller com a màxim dirigent del think tank d’ERC vulnerava el llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, ja que l’article 332.3 deixa clar que no pot ser patró de cap fundació –i, en conseqüència, tampoc president– tota persona que hagi sigut inhabilitada per exercir càrrecs públics.

Notícies relacionades

Romeva, que va ser designat com a president de la Fundació Irla el gener del 2024, va ser condemnat a 12 anys de presó i a inhabilitació absoluta pel delicte de sedició i malversació per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Malgrat que l’indult i la reforma del delicte de sedició van mitigar la seva condemna, el Suprem va decidir mantenir la seva inhabilitació fins al 2030 al considerar que hi va haver malversació agreujada, i recentment ha rebutjat també aplicar-li la llei d’amnistia aprovada pel Congrés. Actualment, Romeva espera si el Tribunal Constitucional corregeix l’alt tribunal i l’acaba exonerant.

La Fundació Irla va decidir elegir Romeva com a president, malgrat la seva situació, al considerar que se li aplicaria la llei d’amnistia –aprovada al maig– en un breu període. Ara, l’entitat considera que "la seva inhabilitació s’ha allargat molt més temps del que es preveia en el moment de la seva incorporació", per la qual cosa s’ha decidit que deixi el càrrec. No obstant, Romeva continuarà vinculat a l’organització i exercirà de portaveu.