Els crítics d’ERC reobriran el front contra Junqueras després de Nadal

La nova direcció es reuneix avui per començar a prendre les primeres decisions clau del nou mandat i activar els treballs per redactar el full de ruta polític per als pròxims anys

Oriol Junqueras y Xavier Godàs tras el debate cara a cara en ERC.

Oriol Junqueras y Xavier Godàs tras el debate cara a cara en ERC. / MARC PUIG / ERC

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera fase del congrés d’ERC va acabar fa una setmana amb la reelecció d’Oriol Junqueras com a president del partit, però que ningú pensi que la lluita interna que des de fa mesos es lliura dins de l’organització va acabar aquell dia. És just el contrari. Les tres candidatures que han competit contra Junqueras pel poder i que van sortir derrotades han tornat a les seves casernes, però no per rendir-se, sinó per reposar forces i tornar a plantar cara després de les vacances de Nadal. Les tres fan la mateixa lectura dels fets: amb la victòria de Junqueras van perdre una batalla, però no la guerra.

La candidatura que va estar més a prop de disputar-li la victòria a Junqueras va ser la Nova Esquerra Nacional de Xavier Godàs, que va caure amb el 42,2% dels vots, a 10 punts del seu rival (52,2%). La mateixa nit de les votacions el mateix Godàs va deixar clar que, malgrat la derrota, continuarien confrontant amb Junqueras quan ho considerin oportú. "Avui no s’acaba res, tot comença", va dir. Transcorreguts set dies de la votació, aquesta voluntat de continuar plantant cara s’ha solidificat. "Ens hem donat un període de reflexió, però la voluntat és de permanència. No marxarem", explica a EL PERIÓDICO una veu autoritzada d’aquesta candidatura. La idea és fer-se "escoltar" en "tots els àmbits" del partit. "Amb voluntat d’entesa, però fins al final", sentencia la mateixa veu.

Tres camps de batalla

¿Com poden influir els crítics en el partit malgrat la derrota de diumenge? Hi ha com a mínim tres camps de batalla per explorar. El primer i més clar és que en els pròxims dies es constituirà el consell nacional d’ERC, l’òrgan deliberatiu que exerceix de parlament de la formació, i allà els crítics podran exercir la seva veu. No tindran majoria, però sí ressò. Però, on realment podran incidir en el futur immediat del partit és en la següent fase del congrés, que començarà ben aviat. Aquesta segona fase és en la qual ERC ha de redactar un nou full de ruta polític per als pròxims anys i també els seus nous estatuts per després sotmetre’ls a votació entre els militants.

Aquí Nova Esquerra Nacional lluitarà perquè se sentin les seves idees. Per exemple, que ERC s’allunyi de la seva estratègia actual de partit arreplegador d’ampli espectre per centrar-se a cultivar el perfil ideològic de l’"esquerra nacional", que és el del sobiranisme progressista. També buscaran una reforma dels estatuts perquè el president i la secretària general no puguin aspirar a càrrecs institucionals. Això xoca frontalment amb la idea de Junqueras, que aspira algun dia a ser president, i Elisenda Alamany, que aspira a l’alcaldia de Barcelona.

Finalment, hi ha un tercer camp en el qual els crítics poden disputar el poder a Junqueras. Una vegada s’ha sotmès a votació el lideratge i l’executiva del partit a nivell català, en els pròxims mesos també s’obrirà el procés de renovació de les agrupacions regionals de la formació. Nova Esquerra Nacional té previst presentar-se allà on ho consideri. "Evidentment. Defensarem posicions i intentarem convèncer tanta gent com sigui possible", asseguren des del moviment.

Altres sectors crítics

La de Xavier Godàs no és l’única candidatura que li va disputar a Junqueras el lideratge del partit. També van ser presents Foc Nou i Recuperem ERC. La seva posició és exactament la mateixa: que la derrota de diumenge passat no és un motiu per desistir i diluir-se. "Ens prendrem unes merescudes vacances de Nadal, però el congrés d’ERC no s’ha acabat", explica una veu autoritzada de Foc Nou. A la tornada de les vacances celebraran una assemblea per decidir el rumb del moviment. Però una cosa és clara: intentaran influir també en el nou full de ruta del partit per tornar a posar la independència al centre de les aspiracions d’ERC. De fet, ja han demanat a tots els seus membres que ningú tingui la temptació de donar-se de baixa de l’organització després de la derrota: "ERC està més viva que mai. Diem a tothom ‘quedeu-vos aquí, que això només acaba de començar’".

L’última candidatura en discòrdia, Recuperem ERC, no va aconseguir passar el tall dels avals i no va arribar a disputar-li el lideratge de Junqueras. No obstant, fonts d’aquest moviment reivindiquen que, si del que es tracta és de plantar cara a la direcció, ells són els que tenen més pedigrí. Fa cinc anys que són corrent crític del partit (Col·lectiu Primer d’Octubre) i així seguiran. "No hem guanyat el congrés, però estem millor que abans", afirmen. Entre les batalles que disputaran també hi ha la de lluitar per un canvi d’estatuts que impedeixi al president del partit ser candidat a la Generalitat.

Notícies relacionades

Reunió clau

Aquest dilluns Junqueras reunirà la seva executiva per començar a prendre les primeres decisions de pes del seu cinquè mandat al capdavant del partit republicà. Per exemple, activarà els treballs per començar a redactar el nou full de ruta de la formació. Ho farà alleujat perquè ERC no estan en risc d’escissió, però també vigilant perquè els seus opositors li continuen tenint ganes.