Discurs de final d’any
Illa reivindica el "canvi d’etapa" i no descarta veure’s amb Puigdemont
El president afirma que governarà amb generositat i manifesta la seva voluntat de reunir-se amb Junqueras per tractar els pressupostos
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va exhibir ahir la seva recepta per a Catalunya: més recursos i reformes per generar "prosperitat compartida", un camí que, governant en minoria, haurà de pactar amb ERC i amb els Comuns. El cap de l’Executiu va fer el seu balanç del 2024, l’any que l’ha portat a la presidència i amb el qual ha posat fi a més d’una dècada de governs independentistes: "S’ha assentat un canvi d’etapa a Catalunya, el que han volgut els catalans", va resumir. ¿I per al 2025? "Catalunya ho té tot perquè ens vagi bé", va lliscar, i no va descartar reunir-se amb l’expresident Carles Puigdemont a Bèlgica després que li reclamés una "amnistia política".
Illa va comparèixer en roda de premsa després del Consell Executiu, reunit aquest dilluns, que va aprovar el pla de Govern per a la legislatura i el projecte normatiu, per tal d’impulsar 134 iniciatives legislatives el 2025, i complir així en un any amb el 45% dels acords d’investidura amb ERC i Comuns. L’Executiu assumeix com a propis aquests pactes perquè en depèn l’estabilitat de la legislatura.
Illa va assegurar en diverses ocasions ser conscient de la minoria amb qui governa. "Treballarem amb generositat i amb els peus a terra. Quan es té minoria cal seure a parlar. És el que estem fent", va afirmar. Sobre els pressupostos, va afirmar no tenir "cap urgència" per arribar a un pacte.
Sense data encara
Això sí, sense contemplar un altre escenari que no sigui que aquest acord es produeixi perquè el "canvi d’etapa" que preconitza transiti amb estabilitat. Per a això sí que va manifestar la seva voluntat de poder reunir-se amb Oriol Junqueras. No hi ha data encara per a això, malgrat que ja s’ha produït un intercanvi de missatges.
La fita del nou any és, segons va posar èmfasi el president; que Catalunya "generi prosperitat i que aquesta no quedi a poques mans", que es reparteixi equitativament territorialment i socialment. Per aconseguir-ho va exemplificar que el final és tenir uns serveis públics de qualitat, una cosa que pretén aconseguir també amb el nou sistema de finançament singular que s’ha compromès a concretar aquest any vinent.
Amb recursos no n’hi ha prou, va incidir el cap de la Generalitat, i va assenyalar que obre una etapa de "reformes" que aporten el coneixement dels comitès d’experts que ha dissenyat: la reforma de l’administració, l’educació, la sanitat i els serveis socials. El president també va situar la seguretat com a prioritat del seu Govern, amb l’objectiu de passar de 22.000 a 25.000 agents dels Mossos d’Esquadra.
Notícies relacionadesPer a tot això, Illa va demanar "actitud i col·laboració" a l’oposició, allargant la mà als grups parlamentaris, tots tret de l’extrema dreta de Vox i Aliança Catalana. En aquest punt, Illa va defensar la col·laboració amb el Govern i els ajuntaments, diputacions i consells comarcals; sense oblidar la "complicitat" amb els sindicats i la patronal. Illa va assegurar que liderarà "amb ambició" i que la seva "revolució" és "la del bon govern".
"El 2025 serà un any d’oportunitats per a Catalunya", va defensar, i va demanar als partits que no tinguin una actitud "obstruccionista", sinó "de diàleg i obertura", va afirmar.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- El 2025 Pujada de les pensions no contributives en un 9%
- El tirà amb cara de nen
- L’Hospitalet i el Govern s’alien per reformar els barris del nord
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Ajuntaments El Govern deroga les multes per excés de consum d’aigua
- Anàlisi El retret de la desviació de poder
- Lydia del Canto, nova secretària d’Estat de Comunicació