Nova etapa

ERC es juga l’estabilitat en tres mesos i cinc comissions

Junqueras convida els crítics a implicar-se en les decisions per recuperar la unitat

ERC es juga l’estabilitat en tres mesos i cinc comissions
4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La versió 5.0 de l’ERC d’Oriol Junqueras ja ha començat a caminar i, a diferència dels seus quatre mandats anteriors, aquesta vegada ha assumit el lideratge d’un partit en plena convulsió interna i amb una forta contestació a la seva figura. Per intentar estabilitzar la nau i cohesionar de nou la formació seran decisius els pròxims tres mesos, fins al congrés del cap de setmana del 15 i el 16 de març. En aquest temps el partit posarà a treballar cinc comissions que definiran el futur immediat d’ERC i, sobretot, serviran per mesurar si la nova direcció pot firmar la pau amb els sectors crítics o, per contra, la situació es complica encara més.

La comissió de la veritat.

És el projecte més sensible de tots. Amb aquesta comissió, que liderarà l’exdiputat d’ERC a Madrid Joan Tardà, el partit vol intentar resoldre la crisi reputacional que arrossega des de fa mesos per la polèmica dels cartells difamatoris contra els germans Maragall, que es van fer des de dins del partit. L’objectiu és trobar els responsables, oferir disculpes i intentar tancar el cas. La tasca no és gens fàcil perquè fins ara les dues grans faccions del partit, els junqueristes i els roviristes, s’han culpat mútuament de l’assumpte i l’han utilitzat com a arma. Això només ha contribuït a embolicar més la situació, cosa que fa que la polèmica continuï dessagnant la credibilitat del partit a ulls de l’opinió pública. Junqueras ha elegit a Tardà per liderar la comissió perquè confia que la seva ascendència en la militància serveixi perquè el seu treball sigui acceptat per totes les parts. Tardà, però, va donar suport obertament a Junqueras en la lluita per la presidència del partit, el que fa arrufar les celles els crítics.

La comissió de seguiment dels pactes.

Serà més important en clau externa que interna.

Formada majoritàriament per diputats, s’encarregarà de valorar si els acords firmats amb el PSC i el PSOE per a la investidura de Salvador Illa i Pedro Sánchez s’estan complint. Si la conclusió és que sí, Junqueras donarà l’ordre de negociar els pressupostos catalans i els estatals del 2025. Si la conclusió és que no, tensarà la corda i el suport d’ERC als comptes públics perillarà. En aquesta comissió tindrà un paper destacat Ester Capella, la nova portaveu del partit al Parlament.

PONÈNCIA POLÍTICA.

Aquí ERC haurà de definir el seu full de ruta polític per als pròxims quatre anys. Amb el partit fracturat no és una tasca fàcil, ja que cada facció posa l’accent en un rumb o un altre. Per exemple, Junqueras manté la voluntat de fer d’ERC un partit de cort socialdemòcrata que aspira a ser transversal a molts sectors de la societat. En canvi, el sector rovirista, liderat per Xavier Godàs, aspira a ressituar el partit a l’"esquerra nacional", és a dir, en l’independentisme progressista. Per calmar els ànims i acostar posicions, Junqueras ha convidat a participar tots els crítics a la ponència, també als del sector d’Alfred Bosch. Unir posicions no serà fàcil. "Mà estesa a totes les sensibilitats", va oferir la nova secretària general, Elisenda Alamany.

PONÈNCIA ESTATUTÀRIA.

En aquesta comissió ERC haurà de reformular els seus estatuts per millorar-ne el funcionament intern. Aquí hi haurà almenys dues qüestions delicades. La primera, que Junqueras vol reestructurar els mecanismes que té el partit per fer investigacions internes, com per exemple la dels cartells contra els Maragall, que sempre és material delicat. La segona és que els crítics presentaran batalla perquè els estatuts obliguin el president i la secretària general a centrar-se exclusivament en la formació i se’ls impedeixi presentar-se a càrrecs institucionals. Això xoca amb la voluntat de Junqueras d’aspirar algun dia a la presidència de la Generalitat i la voluntat d’Alamany de ser alcaldessa de Barcelona.

Notícies relacionades

PONÈNCIA SOBRE LA INDEPENDÈNCIA.

Aquesta ponència va ser una promesa de Junqueras durant la campanya electoral interna d’ERC en la qual buscava seduir els militants més independentistes. La idea és que ERC torni a plantejar un pla per aconseguir la independència amb l’horitzó el 2031, que és quan Esquerra complirà 100 anys com a partit. Com a picada d’ullet als crítics, ha incorporat la comissió a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que va recolzar Godàs en la batalla pel lideratge del partit. Aquí la dificultat serà trobar un punt mitjà entre els independentistes més moderats i els més radicals. Els documents de la ponència política, l’estatutària i la de la independència es votaran en el congrés del 15 i el 16 de març, una cita clau per mesurar si la nova direcció ha aconseguit recuperar una certa estabilitat.