Discurs de Nadal del Monarca

El Rei denuncia l’"eixordador" clima polític i demana "serenitat" i consens

Felip VI obre i tanca el seu missatge recordant les víctimes de la dana i col·loca la contesa partidista com un dels principals desafiaments al costat de la vivenda i la inestabilitat internacional

El cap de l’Estat insta que «les ajudes per la dana arribin a tots els que ho necessitin» i que sigui aviat

El Rei denuncia l’"eixordador" clima polític i demana "serenitat" i consens
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI va dedicar bona part del seu missatge de Nadal a reflexionar sobre l’enrarit clima polític a Espanya i va demanar "serenitat" als dirigents per poder atendre les veritables demandes de la societat. En un discurs de pes i sense esquivar la intensa polarització de la vida pública, el cap de l’Estat va denunciar la "de vegades eixordadora" contesa política i va dir que la considera un desafiament al mateix nivell que les dificultats per accedir a una vivenda, la gestió de la immigració i la inestabilitat internacional.

El Rei, que va començar i va acabar el seu discurs recordant els afectats per la dana del 29 d’octubre, va exhortar els representants públics a impedir que "la discòrdia es converteixi en un constant soroll de fons que impedeixi escoltar l’autèntic pols de la ciutadania" i els va instar a arribar a consensos, moment en què va recordar la reforma de l’article 49 de la Constitució, per dignificar les persones amb discapacitat. Aquest canvi legal es va fer el gener d’aquest any i va ser aprovat per tots els grups del Congrés dels Diputats menys Vox. Es tracta d’un dels pocs acords tancats en els últims anys pel PP i el PSOE. L’altre és la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que es va fer el juny passat, amb cinc anys de retard.

Per a Felip VI, "el consens entorn de l’essencial" no ha de ser només el "resultat" sinó també l’esperit que ha "d’orientar sempre l’esfera de l’àmbit públic". Va avisar del fet que, tot i que hi hagi "diversitat" d’opinions, una cosa que estima legítima i necessària en democràcia, aquests punts de vista diferents no poden derivar "en la negació de l’existència d’un espai compartit".

El cap de l’Estat va afirmar que és "en aquest acord entorn de l’essencial" en què s’han de buscar respostes al problema de la migració i la vivenda. Respecte al primer desafiament, admet que, "sense la gestió adequada", pot acabar "en tensions que erosionin la cohesió social". Com es respongui a aquest "fenomen complex i d’una gran sensibilitat social" dirà "molt" sobre la qualitat de la democràcia espanyola i els principis, va declarar. Respecte a la vivenda va reclamar a "tots els actors implicats" una reflexió i que "s’escoltin els uns als altres" per trobar solucions que facilitin l’accés a la vivenda "en condicions assumibles, en especial per als més joves i els més desprotegits". I es va mostrar optimista: "Realment podem fer-ho". Aquesta il·lusió també es va detectar quan va parlar sobre el fet que veu un país "prometedor" pel "comportament" de la seva economia i el "nivell general de benestar social". "Espanya és un gran país", va ressaltar. És una frase que li agrada dir sovint.

El Monarca va dedicar unes línies també a l’escenari exterior "cada vegada més complex" i "fins i tot convuls" i es va doldre que amb "massa freqüència" es qüestiona el dret internacional i es recorre a la violència, tot i que no va concretar cap conflicte. "Veiem també, fins i tot, com s’arriba a discutir la mateixa validesa de la democràcia com a sistema de govern", es va lamentar. En aquest assumpte considera la Unió Europea com la "referència més valuosa" per als espanyols pels principis i valors que inspira.

La reacció davant la dana

Però abans i després de tots aquests comentaris, en els primers minuts de l’inici i del final del discurs, Felip VI va tenir paraules d’alè per a les famílies de les víctimes, els desapareguts i els més de 800.000 damnificats per les pluges torrencials de l’octubre. El Rei, que ha anat en cinc ocasions a la Comunitat Valenciana des que es va produir la tragèdia (l’última vegada, diumenge passat), va remarcar l’emoció que va sentir al veure els joves acudir "en massa" per ajudar els pobles afectats per la dana i va reclamar que aquesta solidaritat que uneix en els moments més difícils continuï present. En les seves visites, va concretar, ha pogut comprovar i "entendre" la frustració, la impaciència i les peticions "de més coordinació i que aquesta sigui més eficaç per part de les administracions".

El cap de l’Estat va instar que "les ajudes arribin a tots els que ho necessitin" i sigui aviat. "Com abans ho aconseguim més reforçarem el nostre sentit de comunitat, el nostre sentiment de país", va dir tot seguit i gairebé ja en els últims segons d’un discurs que va tancar, com és habitual, en les llengües cooficials. "Eguberri On, Bon Nadal, Boas Festas".

Foto de Paiporta

Notícies relacionades

El cap de l’Estat va gravar aquest any el seu discurs, de 15 minuts de durada, al Palau Reial, en concret al Saló de Columnes, un espai que ha servit d’escenari per acollir dies històrics que representen la recerca del consens i de l’entesa que reclama, com la Conferència de Pau del 1991, entre àrabs i israelians, i el Tractat d’Adhesió a la Unió Europea, el 1985. També va ser allà on el seu pare, Joan Carles I, va firmar l’abdicació, el 2014. És la segona vegada que l’actual Monarca es desplaça a aquest edifici del centre de Madrid per fer el missatge de Nadal. Ja ho va fer el 2015, però va triar el Saló del Tron.

Com a attrezzo, sempre molt pensat, al saló es van poder veure aquest any un arbre de Nadal, un naixement, les banderes de la Unió Europea i d’Espanya i una taula amb una Constitució i una fotografia emmarcada. Aquesta imatge és de l’agència Efe i s’hi veuen militars, voluntaris i veïns que netegen un carrer de la localitat de Paiporta només nou dies després que les pluges arrasessin el municipi, considerat la zona zero de la dana.

Temes:

PSOE Felip VI Vox