Arran de l’amenaça de pinça

Sánchez redobla els gestos als seus socis per lligar els Pressupostos

Les últimes mesures aprovades pel Govern intenten atraure els seus socis de Podem i alhora Junts i el PNB

Sánchez redobla els gestos als seus socis per lligar els Pressupostos
3
Es llegeix en minuts

El Govern torna als equilibris per intentar recompondre la política de blocs. Frenar el desglaç entre el PP i les dretes catalana i basca i que no es contagiï aquesta amenaça de política líquida a altres socis progressistes, principalment Podem. A l’últim Consell de Ministres de l’any es van portar diverses mesures pactades amb l’arc parlamentari a l’esquerra del PSOE, com la pròrroga de les bonificacions al transport, la prohibició del tall de subministraments bàsics a les famílies vulnerables o l’impost a les energètiques. D’altra banda, es van incloure les quotes de Junts i el PNB amb els nomenaments de nous consellers a la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC).

Aquest Consell de Ministres també va servir per complir un dels primers compromisos als quals es va arribar amb Junts, abans fins i tot de la investidura, per obtenir el seu vot a favor de Francina Armengol com a presidenta del Congrés. Es tracta de la desclassificació dels documents del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) sobre els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, en el marc de l’esmentada comissió d’investigació. La mesura, impulsada pel Ministeri de Defensa, es va produir només uns dies després que es fes aquesta sol·licitud per part del Congrés, pactada amb Junts, com havia avançat aquest diari.

Els independentistes sempre han exigit investigar les informacions sobre que l’imam de Ripoll hauria sigut confident dels serveis d’intel·ligència fins al dia dels atemptats i aclarir aquests fets. Els socialistes no estaven al capdavant del Govern quan es van produir els atemptats, però recorden que l’anterior director del CNI, Félix Sanz Roldán, ja va comparèixer en la Comissió de Secrets Oficials i va donar totes les explicacions pertinents.

Puigdemont i Junqueras

En l’àmbit més simbòlic, però potser un dels més importants per als independentistes catalans, Sánchez es va comprometre a fer una reunió tant amb Carles Puigdemont com amb el president d’ERC, Oriol Junqueras. Una cosa que ja havia garantit abans, però que es va remarcar davant aquesta exigència pública de l’expresident. Puigdemont entén que sense aquesta foto no hi ha "amnistia política", i davant d’això Sánchez va obrir la porta que aquesta cita es produeixi abans de l’aplicació de l’amnistia per part dels jutges. Per justificar-ho, el cap de l’Executiu es va recolzar en la seva compareixença de balanç de l’any en què l’amnistia "a afectes polítics ja s’aplica, fins i tot per part del PP, que torna a votar conjuntament amb Junts".

L’expresident i líder de Junts encara és pròfug de la justícia i els temps de la justícia no casen amb els dels Pressupostos. El Govern vol tenir-los com a molt tard al març i no està previst que el Tribunal Constitucional resolgui fins a la primavera. Per això per aplanar la negociació dels Pressupostos, complint compromisos pendents, la celebració de la reunió fora d’Espanya seria prioritària.

Notícies relacionades

A la Moncloa busquen encarar en millors condicions la pujada de gener, quan es preveu iniciar les converses formals sobre els Pressupostos i sotmetre a votació al Congrés dos reials decrets llei. La resposta a un tancament de l’any parlamentari marcat per l’amenaça de pinça entre PP i Junts, que a més han elevat el llistó exigint a Sánchez sotmetre’s a una qüestió de confiança, així com la pujada del preu per part dels morats, que tampoc amaguen els seus xocs amb l’Executiu.

Missatge del president a les tropes 

Pedro Sánchez va mantenir ahir una videoconferència amb les tropes espanyoles en missions humanitàries i de pau a l’exterior i en el seu missatge de felicitació de Nadal va valorar la seva tasca, «absolutament encomiable», al socórrer els afectats durant emergències i catàstrofes com la de la dana a València.