La Generalitat desplega la IA per resumir lleis a la ciutadania

La Generalitat desplega la IA per resumir lleis a la ciutadania

Agencias

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya recorre a la intel·ligència artificial (IA) per millorar el seu servei a la ciutadania. L’Administració pública catalana ha desplegat una nova eina que se serveix d’aquesta tecnologia per resumir lleis el llenguatge tècnic de les quals suposa una barrera i fer-les així més accessibles i comprensibles. Aquesta iniciativa, desenvolupada per l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions en col·laboració amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), permetrà resumir de manera automàtica i precisa un total de 14.000 normes tant en català com en castellà, cosa que agilitzarà l’accés a informació jurídica traduïda a un llenguatge senzill i clar.

"Ara pots accedir i llegir tota la legislació catalana, però els principals consumidors són els juristes, no els ciutadans, ja que és massa complex. Per això volem una obertura més gran, transparència i claredat que els empoderi", explica Albert Tort, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, a EL PERIÓDICO. La primera fase del projecte, ja desplegada, permet consultar els resums de 44 lleis que expliquen de què serveixen, a qui s’adrecen i com s’apliquen. La resta estaran disponibles durant el primer trimestre del 2025. El projecte ha sigut reconegut com un cas d’èxit per Public Sector Tech Watch, de la Comissió Europea.

Notícies relacionades

Acord amb OpenAI

Aquesta eina se serveix dels models d’IA avançada GPT-3 i GPT-4, els mateixos que impulsen el popular assistent conversacional ChatGPT. Al tractar-se de textos legals públics s’eviten els possibles riscos de privacitat associats a aquestes aplicacions. La Generalitat té un "acord de col·laboració" amb OpenAI, l’empresa responsable del xatbot, però per a futurs projectes podria utilitzar el model de llenguatge obert desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació.