La trobada de Sánchez i Puigdemont
El president pot aprofitar l’absència d’ordre europea de detenció del líder de Junts per aplicar l’amnistia política i reunir-se amb ell. Fonts del Suprem assenyalen que Llarena ha de calibrar quan emetre aquesta euroordre.
Carles Puigdemont, durante la entrevista en TV-3 /
La reunió cabdal entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont –el simbòlic exercici de l’amnistia política, davant el retard de la judicial, que es pot retardar fins a finals del 2025 al Tribunal Constitucional (TC)– té com a referència, segons ha sabut EL PERÓDICO, dues circumstàncies. La primera és avançar en la negociació de les concessions que demana Junts per donar llum verda als Pressupostos i, la segona, tenir en compte que serà millor que la trobada se celebri en les pròximes setmanes, sense la vigència, de moment, de l’ordre europea de detenció i entrega (euroordre) de detenció de l’expresident, suspesa des del 2023 pel magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.
La disposició anunciada per Sánchez el desembre del 2023 de reunir-se amb l’expresident una vegada que s’apliqués la llei d’amnistia ha donat pas a la de celebrar una trobada bastant imminent, tenint en compte que Puigdemont ni tan sols ha pogut presentar un recurs d’empara davant el TC, pendent de la resolució del seu recurs d’apel·lació contra la negativa de Llarena d’aplicar l’amnistia al delicte de malversació.
L’absència d’una euroordre de detenció de Puigdemont és un factor d’importància. Tot i que el PP està normalitzant els seus acords amb Junts –Esteban González Pons ja va considerar Junts "un partit la tradició i legalitat del qual no estan en dubte" mentre mantenia reunions amb aquesta força l’agost del 2023 amb vista a la investidura-, Sánchez sap que la fotografia de la seva reunió amb Puigdemont desencadenarà una diatriba politicomediàtica per debilitar el Govern, i atacar-lo personalment. Per tant, pot argüir que si bé no se li ha aplicat l’amnistia, Puigdemont no té l’espasa de Dàmocles de Llarena amb les seves intermitents euroordres de detenció.
Puigdemont no té immunitat des del juny passat, quan va deixar de ser eurodiputat per optar per un escó al Parlament. I tot i que des del 4 de juliol del 2024, Llarena té al seu despatx un escrit de l’acusació popular de Vox en el qual li sol·licita reactivar l’euroordre, no l’ha traslladat a les parts personades en la causa perquè informin.
Fonts del Suprem assenyalen que Llarena ha de calibrar estratègicament quan emetre aquesta euroordre. "A més cal recordar que l’actitud de les autoritats de Bèlgica no serà receptiva sobretot després del xou del 8 d’agost del 2024, quan Puigdemont es va presentar a Barcelona i els Mossos no van complir amb l’ordre de detenció nacional vigent sobre la qual els va advertir Llarena prèviament". No obstant, Llarena ha donat alguna pista de la seva estratègia. Com a mínim no emetrà l’euroordre fins que la seva interlocutòria de rebuig d’aplicar la llei d’amnistia a Puigdemont no adquireixi fermesa.
La resolució esmentada ha passat a la Sala de Recursos que, al seu torn, està obligada abans de resoldre a convocar una vista (audiència). La Sala serà presidida pel magistrat Vicente Magro, exsenador del Partit Popular i està integrada pels magistrats Eduardo de Porres i Susana Polo. És previsible, segons fonts consultades per aquest diari, que aquesta vista se celebri al llarg del gener del 2025. Immediatament després la sala deliberarà i votarà sobre el recurs que, previsiblement, serà desestimat.
Notícies relacionadesPerò atenció, serà rellevant conèixer si els magistrats ho faran per unanimitat. Un vot particular, com el presentat al setembre per la magistrada Ana Ferrer seria una nova bretxa impactant en la pinya antiamnistia formada per aquesta sala.
Per tant, Sánchez pot comptar des d’ara fins immediatament després d’aquesta vista –la data de la qual queda per anunciar després de ser emplaçades fa setmanes les parts (Puigdemont, acusació popular de Vox, Fiscalia i Advocacia de l’Estat) a personar-se– per reunir-se amb Puigdemont sense aquesta euroordre de detenció emesa per Llarena una vegada que la seva interlocutòria de denegació de l’amnistia sigui ferma.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.