Balanç de l’any polític
Feijóo defensa els pactes amb Junts contra Sánchez si "no hi ha xantatges"
El líder del PP no aclareix si presentaria una moció de censura amb el suport de Puigdemont i remarca els "fronts judicials" que envolten el president, a qui augura un 2025 "entre jutjats"
El conservador insisteix que el seu partit està sent capaç d’«armar majories» al Congrés
El president popular avisa Vox que «haurà de decidir què vol i si deixa de fer oposició al PP»
Alberto Núñez Feijóo va tancar la setmana amb el seu balanç de final d’any assegurant que en tota la seva trajectòria política "no recorda un any com aquest", amb el president del Govern "absolutament acorralat" i "mig Govern involucrat en causes judicials". Després de criticar el triomfalisme de l’Executiu amb la bona marxa de l’economia espanyola, va voler enviar un missatge "d’esperança" per al 2025, insistint que el seu partit "és l’únic que pot defensar i garantir un canvi". En aquest punt, va llançar un avís a Vox: "Haurà de decidir què vol i si deixa de fer oposició al PP", i va defensar els acords amb Junts, que li estan permetent "armar majories al Congrés".
L’acostament amb el partit de Carles Puigdemont en les últimes setmanes per a votacions clau –com tombar l’impost a les energètiques– han fet un gir a l’estratègia seguida pel PP durant bona part de l’any. També li han permès sortir de l’aïllament parlamentari en el qual es trobava per tenir Vox en l’equació, i unir la força de l’extrema dreta als vots del PNB i els postconvergents catalans.
"Votacions agòniques"
Feijóo va respondre a diferents preguntes sobre aquesta aliança, que tant a Génova com a Junts qualifiquen de circumstancial. "El PP està reunint majories i tirem endavant lleis sense cedir a xantatges, ni subhastar l’Estat, ni arribar a votacions agòniques o canviar de principis". Amb aquestes paraules va justificar que tant Junts com el PNB hagin unit forces recentment amb les propostes dels conservadors, negant qualsevol similitud amb els pactes del Govern: "Nosaltres no hem esborrat els delictes del Codi Penal, ni hem pactat amnisties. De fet, estem a l’oposició", va remarcar. El que no va voler aclarir, malgrat les qüestions dels periodistes, és si es planteja presentar una moció de censura amb Junts.
"Abaixar impostos"
Feijóo va voler rebaixar la dimensió d’aquests acords, assegurant que "Junts, el PNB, Vox i UPN han coincidit" amb el PP en algunes votacions, reconeixent que sense tots ells, "no podíem guanyar". El líder conservador va posar el focus en el contingut d’aquests acords: "No m’importa coincidir per abaixar impostos als ciutadans, per arribar a acords sense xantatges i sense amenaces. Els meus principis són coneguts. I crec que és un joc preguntar-me pels principis perquè per això m’he quedat a l’oposició", va tornar a repetir el dirigent gallec, negant que els seus acords siguin homologables al pacte d’investidura a què va arribar Puigdemont amb Sánchez.
També va tenir paraules per al partit de Santiago Abascal, amb qui últimament no hi ha hagut gaire interlocució. La ruptura dels governs autonòmics va ser un punt d’inflexió en la relació. Però Feijóo, lluny de reconduir el to, va insistir que Vox ha d’entendre que "l’única possibilitat que hi hagi un canvi a Espanya i Sánchez formi part del passat" passa pel seu partit. "Així que ha de prendre la decisió de si vol fer oposició al PP o a Sánchez. De vegades els seus comportaments són contradictoris i confusos".
Si alguna cosa va remarcar en la seva compareixença va ser l’"any inèdit" pels "escàndols i fronts judicials" que envolten el president, el seu Govern i el seu entorn personal. I va augurar que l’any que comença no serà millor per a Sánchez: "El 2025 discorrerà entre els jutjats, Waterloo i una mica de Franco", va ironitzar Feijóo, tornant a defensar una expectativa de canvi.
"Treballarem perquè la política útil arribi a les famílies. Espanya necessita futur. Som el primer partit d’Espanya", va afirmar, recordant els triomfs electorals en les europees, la majoria absoluta a Galícia, el creixement a Catalunya, i en menys intensitat al País Basc. L’altra crítica que més va reiterar Feijóo va ser "la desacreditació de les institucions" que, segons el seu parer, s’ha fet "total" aquest any amb Sánchez a la Moncloa.
I va llançar una defensa tancada del discurs de la nit de Nadal del Rei: "Crec en tot el que ha dit el cap de l’Estat, crec en la Constitució, crec en la democràcia liberal i la independència del poder judicial. Crec en la monarquia parlamentària i m’he sentit molt còmode i reconfortat pel discurs", va afirmar, malgrat la crida a la "serenitat" que va llançar el cap de l’Estat, en clara al·lusió a la falta d’entesa dels partits.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça