El pla d’igualtat del Parlament posarà el focus contra el racisme

L’entrada de l’extrema dreta, amb Vox i Aliança Catalana, fa créixer el repte

2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

La dissolució anticipada de la passada legislatura va deixar moltes carpetes pendents de tancar a la mesa del Parlament que els nous membres de l’òrgan rector a poc a poc han anat reobrint. En aquests primers mesos de mandat ja s’ha aconseguit desencallar qüestions que feien anys que estaven enquistades: des de la regulació del vot telemàtic fins a l’eliminació progressiva de les polèmiques primeres de jubilació.

Amb el nou any, un dels deures que es proposa abordar la mesa pròximament és l’actualització del pla d’igualtat de la Cambra, ja que encara és vigent la pròrroga de l’anterior, que va caducar l’any 2023.

Aquest nou text, segons ha pogut saber aquest diari, té per objectiu incloure la lluita contra noves formes de discriminació, posant el focus en l’antiracisme. Des de la redacció del primer –i pioner– pla d’igualtat el 2020 han passat quatre anys, tres legislatures i un fet que ha marcat un abans i un després a la cambra: l’entrada de l’extrema dreta, primer amb Vox (2021) i recentment amb Aliança Catalana (2024). Combatre els seus discursos d’odi i protegir a les minories contra les quals atempten dins de la institució és un dels reptes més complexos amb què topa, no només l’òrgan rector, sinó la resta de grups parlamentaris, que de vegades divergeixen a l’hora de fer servir una estratègia comuna. La intenció és que aquest pla sigui una eina més per gestionar aquestes vulneracions de respecte.

Pluridimensional

L’objectiu és "anar més enllà" i, per això, la idea amb què es treballa des del Parlament, tal com expliquen persones coneixedores, és adaptar el futur pla a aquesta realitat per ampliar el concepte "igualtat" a altres perspectives: racisme, antisemitisme o edatisme, entre altres formes de discriminació.

Un matís important és que l’actual document es titula Pla d’Igualtat de Gènere, cosa que limita les accions del programa a aquest tipus d’exclusió, que si bé quedarà recollida en el nou text, no serà l’única.

Notícies relacionades

De fet, des del 2020, els diputats estan obligats –tot i que no existeix sanció– a firmar una declaració de compromís de tolerància zero davant la discriminació i l’assetjament, una de les accions que va plantejar en el seu moment el primer pla d’igualtat. Al setembre, la Mesa va presentar un segon document que inclou també el rebuig de la xenofòbia o la islamofòbia, una ampliació que van considerar "necessària" pel nou context de l’hemicicle.

Des del grup de treball especial en equitat del Parlament ja han posat fil a l’agulla per començar a avançar en la confecció d’un pla. Aquest equip està compost per una persona de cada grup parlamentari –menys Vox i Aliança–, les persones de la mesa assignades per a aquesta matèria; una persona en representació del Consell de Personal; un lletrat del Parlament; un interlocutor del Gabinet de Presidència; i la tècnica d’Igualtat de la Cambra.