Tribunals
Tensió entre fiscals i jutges pels casos que afecten el Govern
Recorregudes totes les resolucions dels instructors dels sumaris de Begoña Gómez, el germà de Sánchez i el nòvio d’Ayuso
La norma general és que jutges i fiscals vagin pràcticament de la mà durant la instrucció de les causes, de tal manera que el ministeri públic proposa la pràctica de proves i els magistrats les acorden d’una manera que fa l’efecte de ser automàtica. Malgrat això, en els casos que més afecten el Govern, com el de Begoña Gómez, el del germà de president del Govern o el del fiscal general, la disparitat de criteri entre el fiscal adscrit al procediment i el jutge d’instrucció ha fet que fins i tot protagonitzin sonors desacords.
On la separació entre l’instructor i el representant del ministeri públic s’ha fet més visible és en el procediment seguit contra la dona de Pedro Sánchez pels delictes de tràfic d’influències i corrupció en els negocis. A aquests delictes després se n’hi van sumar un d’apropiació indeguda per la suposada apropiació del software de la Càtedra de Transformació Social Competitiva de la Universitat Complutense de Madrid i un altre d’intrusisme.
La fiscalia s’ha oposat a l’obertura de la causa i ha recorregut d’una en una les decisions del magistrat, especialment els canvis de condició processal de testimoni a imputat, que es van produir amb l’empresari Juan Carlos Barrabés; el rector de la Complutense, Joaquín Goyache, i el president del Centre d’Emprenedoria i Innovació de l’IE Business School i exconseller del PP Juan José Güemes.
Retret de Peinado
Per la seva banda, el jutge Juan Carlos Peinado va retreure al fiscal que acudís davant l’Audiència Provincial de Madrid per mirar de tancar el cas "amb una diligència inusitada i una celeritat no gaire freqüent, per no dir que gens coneguda".
La fiscalia també ha recorregut les decisions de la jutge d’Extremadura Beatriz Biedma sobre el germà de Pedro Sánchez. L’última impugnació es dirigia contra la citació de David Sánchez i del president de la Diputació de Badajoz i líder del PSOE extremeny, Miguel Ángel Gallardo, com a imputats, per als dies 9 i 10 de gener. Ressaltava que "motivar no significa raonar-ho tot, però sí un mínim d’atribució indiciària d’uns fets rellevants". I el ministeri públic entén que no hi ha prou indicis en la causa oberta per presumptes delictes contra l’Administració relacionats amb el lloc d’alt directiu que té en l’esmentada diputació extremenya.
Notícies relacionadesUn altre cas en què la fiscalia no acusa és el que es segueix contra el seu màxim responsable, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per la revelació de secrets relativa als delictes fiscals pels quals està imputat Alberto González Amador, nòvio de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La tinenta fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Sánchez Conde, mà dreta de García Ortiz i que el substitueix en els casos en què s’ha d’abstenir, s’ha oposat a obrir-lo, ja que no hi aprecia delicte.
En el cas Koldo la relació entre la Fiscalia Anticorrupció i el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno ha sigut molt més fluida. Fins i tot a l’hora de defensar que no assumís la investigació la Fiscalia Europea, com va acordar definitivament el Tribunal Suprem.