L’horitzó de la legislatura
La dependència de Puigdemont esquerda la coalició del PSOE i Sumar
El Govern retarda l’aprovació de la reducció de la jornada laboral davant els recels de Junts per aplanar el camí cap a uns Pressupostos que blindin la seva legislatura fins al 2027
El traspàs de les competències en immigració serà clau per al suport de Junts als comptes
El PSOE no té gens clar que pugui aconseguir aprovar els Pressupostos d’aquest any. Ara mateix les expectatives no són altes, però els col·laboradors de Pedro Sánchez eviten posar més pedres al camí d’una negociació ja per si mateixa molt complexa. Com en gairebé totes les iniciatives econòmiques en aquesta legislatura, la dificultat es troba en l’absoluta dependència de tots els aliats del Govern a l’hora de tirar endavant qualsevol llei al Congrés. Poc tenen a veure en aquest terreny grups com Junts i Podem, o ERC i el PNB. Així que els socialistes s’esforcen ara per apartar esculls davant un projecte que permetria a Sánchez blindar el seu mandat i portar-lo sense especials problemes fins al 2027.
El cas més clar se situa en la reducció de la jornada laboral, la mesura estrella de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, representant de Sumar a l’Executiu. El soci minoritari del Govern, actualment en hores baixes després dels seus mals resultats en les diferents eleccions celebrades l’any passat (gallegues, basques, catalanes i europees), necessita tirar endavant la iniciativa per recobrar oxigen.
El pacte de coalició estableix clarament que la reducció ha d’entrar en vigor el 2025, cosa que implica que hagi de ser aprovada al més aviat possible per a la seva posterior tramitació al Congrés. Díaz té pressa. El PSOE no. Entre altres motius, perquè necessita els set diputats de Junts. "Ningú pot donar per fet el suport de Junts", va assenyalar dijous el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, que es va entrevistar al desembre amb Carles Puigdemont a Waterloo (Bèlgica).
Díaz es va asseure divendres davant els micròfons de RNE. No va estalviar crítiques al seu soci en la coalició. En especial, al ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que defensa una aplicació gradual de la reducció de la jornada laboral, per donar més temps a les empreses perquè puguin aplicar la reforma, tot i que això suposi no complir l’acord de coalició. "Torno a ser l’única a la qual se li envaeixen les competències. Imagini’s que jo ara digués el que penso de les pràctiques bancàries que s’autoritzen des del Ministeri d’Economia, cosa que no faig", va assenyalar Díaz, que va arribar a titllar Cuerpo de "mala persona".
Les seves paraules no van provar en l’entorn de Sánchez, en què es donava per fet que la vicepresidenta elevaria el to. Però no tant. Tot i així, les reserves a la Moncloa no són només per l’impacte en les empreses d’una reducció de la jornada ja pactada amb els sindicats. Els socialistes també al·leguen motius polítics. Temen que Junts, que junt amb el PNB va votar fa un parell de setmanes amb el PP i Vox en contra dels impostos a les energètiques, s’alineï amb els empresaris per vetar la iniciativa laboral. Així que el PSOE trepitja el fre, temorós d’una nova derrota parlamentària que també pot torpedinar els Pressupostos en un moment en què les relacions amb Puigdemont es troben en hores baixes.
Sense "majoria alternativa"
Notícies relacionadesSánchez, de moment, ha llançat dos missatges sobre els comptes públics d’aquest any: els presentarà en el primer trimestre i no avançarà les eleccions generals tot i que no tirin endavant. Però els seus col·laboradors, malgrat que transmeten tranquil·litat perquè al Congrés no hi ha una "majoria alternativa" que pugui desallotjar el president de la Moncloa a través d’una moció de censura liderada per Alberto Núñez Feijóo, sí que reconeixen que la pressió per donar per acabada la legislatura serà molt més difícil de combatre sense Pressupostos.
Fa mesos que el PSOE i Junts negocien la cessió de les competències de migració a Catalunya, promesa pel Govern. Sense un pacte en aquesta complexa matèria, resultarà molt difícil encarar la negociació dels Pressupostos, que també coixegen per la posició de Podem. Els morats exigeixen reduir per llei els lloguers en un 40% i trencar relacions amb Israel, cosa que l’Executiu rebutja de ple. El camí, amb o sense reducció de la jornada laboral, està ple d’esculls.
- Històries del suburbà El metro també va tenir el seu ‘47’
- Obres de sanejament Urgeix una "rehabilitació integral" de l’edifici de l’avió del Tibidabo
- Polèmica a Badalona per l’ús del castellà en la Cavalcada
- Una plaga de coloms envaeix el Poble-sec per la neteja d’una finca abandonada
- La plaça de les Glòries deixa veure el seu nou aspecte