Peluixos, calçat i un kit per manar
Els membres de l’Executiu han rebut en el seu primer mig any de mandat 308 regals d’entitats i institucions. Entre ells, un ‘pack’ de supervivència amb mocadors, paracetamol, te i cafè.
El Govern ha comptat amb tot just cinc mesos per convèncer els Reis d’Orient que el seu bon comportament mereixia ser recompensat amb regals aquest 6 de gener. Però a la casa del Consell Executiu arriben sempre obsequis, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la resta de consellers estant rebent-ne des de l’agost, quan van ser nomenats per exercir els seus càrrecs. En total, des de la seva designació, el Palau de la Generalitat i les seus dels departaments han rebut 308 regals per part d’entitats i institucions.
Peluixos, corbates teixides a mà i fins i tot una sabata tradicional coreana en són alguns, però n’hi ha un que destaca per sobre de la resta: el kit de supervivència que va rebre la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, al cap de poc d’estrenar-se i que en una caixa contenia mocadors, paracetamol, te i una càpsula de cafè. L’hi va entregar la directora d’una escola de Figueres, durant una visita amb el president.
Un exercici obligatori
Tots aquests obsequis estan recollits a la pàgina web del portal de transparència de la Generalitat, on els alts càrrecs de l’Executiu han d’anar anotant –és un exercici obligatori– tot el que reben a les seus dels departaments o durant els actes als quals acudeixen, que a més són regals que tenen prohibits quedar-se. Així ho subscriu el Codi de Conducta aprovat el 2016 pel Govern, en el qual queda clar que és obligatori abstenir-se d’acceptar obsequis a títol personal tret d’aquells que siguin "mostres no venals de cortesia", és a dir, amb els quals no se’ls pugui subornar.
Com ja és tradició en el recompte d’altres anys i mandats, els llibres tornen a ser els grans protagonistes. Una tercera part dels detalls rebuts durant aquests mesos són exemplars editorials, revistes o un altre tipus de publicacions com informes, litografies o anuaris. El segueixen les ampolles d’alcohol –vins, xampany o vermut–, i en aquesta ocasió, també destaquen les ofrenes d’oli, un producte que s’ha tornat cada vegada més valuós atesa l’escalada del preu dels últims anys.
La conselleria amb més ofrenes (55) és Cultura, liderada per Sònia Hernández, per sobre del total que ha rebut el president, que en són 53. Els munts de llibres monopolitzen la cartera de regals del departament, mentre que en la del cap del Govern hi ha una varietat interessant: des del típic barret de copa dels Mossos d’Esquadra fins a un plat de vidre decorat amb ossos panda –regal de l’ambaixador de la Xina–, passant per una menina de cartró pedra, l’obsequi que li va entregar el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en un acte institucional.
Si en Cultura destaca la quantitat de llibres, l’originalitat se l’emporta Jaume Duch, el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, a qui, pel seu càrrec, agraeixen les seves visites amb regals típics d’altres països. Dels més assequibles com una capsa de bombons Lindt, empresa de Suïssa, fins a exemplars d’ampolles fetes a mà, tradicionals de Bohèmia. Però si algú guanya en aquest llistat en productes alimentaris és el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que acumula lots de torrons, mel, llonganissa i fins i tot pasta sense gluten. De fet, curiosament, la llonganissa és un bé bastant repetit en aquesta primera tanda de regals, en la qual els ajuntaments són els que més presents regalen a l’Executiu.
Com es reflecteix en les dades analitzades per aquest diari, hi ha tres consellers que no apareixen en el recompte perquè no consta cap anotació per la seva banda. Els absents són Sílvia Paneque, portaveu i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica; Ramon Espadaler, de Justícia i Qualitat Democràtica, i Olga Pané, de Salut.
L’hemeroteca permet veure que, com en totes les cases, existeixen tradicions que s’han anat repetint cada any. Exemple d’això és el regal que la presidència madrilenya ha fet aquests últims anys als seus homòlegs catalans, que fins ara havien sigut independentistes. Segons les dades públiques del Govern, a principis del 2017, l’excap de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va obsequiar el llavors president, Carles Puigdemont, amb unes ampolles de vi.
El mateix camí va seguir la seva predecessora, Isabel Díaz Ayuso, que el 2020 va fer el mateix amb l’expresident Pere Aragonès, que en aquell moment estava en el càrrec en funcions, després de la inhabilitació de Quim Torra. Va repetir la mateixa estratègia uns anys després, el 2023, quan Aragonès ja era president de la Generalitat: vi, oli, cecina i formatge, li va regalar en aquesta ocasió. El 6 de gener, no hi ha cap registre que apunti que Illa hagi rebut un regal per part d’Ayuso, però l’experiència encara deixa marge per a l’acció: en alguns casos els obsequis des de Madrid no van arribar fins al febrer.
- El jutge sol·licita que la Guàrdia Civil recuperi el que va esborrar García Ortiz
- Montero es postula per liderar el PSOE andalús després que Espadas hi renunciï
- La declaració de Cosidó
- Illa presentarà els pressupostos a partits i agents socials aquest mes
- El Govern situa l’ex número dos d’Elena al capdavant dels Bombers