L’Executiu valencià rebutja donar el registre de trucades de Mazón del 29-O

Presidència denega la petició del PSPV d’una còpia íntegra de les comunicacions entre l’avís vermell d’Aemet i l’enviament de l’alerta massiva

Ángel Víctor Torres i Carlos Mazón, durant una reunió del Cecopi. | EDUARDO MANZANA / EUROPA PRESS

Ángel Víctor Torres i Carlos Mazón, durant una reunió del Cecopi. | EDUARDO MANZANA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
J. L. GARCÍA

L’agenda i les comunicacions del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, durant les hores crítiques de la dana del 29 d’octubre continuen envoltades de misteri. I sembla que va per llarg. El secretari autonòmic de Transparència, Santiago Lumbreras, ha rebutjat la petició d’informació del PSPV, que va reclamar "còpia íntegra de totes les comunicacions" del president durant les hores crítiques del dia D.

En concret, el grup socialista a les Corts va demanar formalment conèixer les seves comunicacions des de dos quarts de vuit del matí, quan l’Aemet decreta l’avís vermell, i les 20 hores, abans que es llancés l’avís Es Alert als telèfons mòbils, ja amb Mazón incorporat a la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi).

"Impossibilitat"

La resposta del Palau, a què ha tingut accés aquest diari, està datada el 19 de desembre i al·lega la "impossibilitat" de la informació sol·licitada. ¿Per què? Perquè hi va haver moltes comunicacions que no van poder registrar-se, és a dir, "per canals no susceptibles de reproducció", incloent "converses presencials, telefòniques i telemàtiques, emissions en mitjans de comunicació social, etc.".

Des que va transcendir que el president va passar diverses hores en un àpat el dia de la dana, i que no es va incorporar a la reunió del Cecopi fins passades les set de la tarda (la reunió va començar a les 17 hores, ja amb poblacions inundades), la seva activitat d’aquell dia s’ha convertit en un dels centres de la polèmica. I la informació que està arribant és amb comptagotes. Cada intent d’explicació ha generat noves polèmiques col·laterals. Ha passat amb el mateix àpat, del qual també el Consell ha rebutjat mostrar la factura. La confusió entorn de les trucades ha sigut també constant. Mazón va justificar el retard en la seva arribada al Cecopi per la densitat del trànsit. El mateix president va defensar que en cap moment va estar incomunicat ni desconnectat de l’emergència, malgrat el dinar amb Maribel Vilaplana per oferir-li la direcció d’À Punt.

"A les 17.30 ja estava atenent trucades de la consellera, del president de la diputació. Fins que vaig arribar al Cecopi vaig estar parlant amb el mateix alcalde de Cullera", assenyalava Mazón a mitjans de novembre, com a exemple que sí que va tenir coneixement de la realitat dels municipis.

Notícies relacionades

L’alcalde de Cullera, a la desembocadura del riu Xúquer, va corroborar que en efecte el cap del Consell li va trucar, a través de l’aplicació de WhatsApp, a les 18.28 de la tarda, però va relatar una conversa estranya en la qual no li va preguntar per la dana.

També hi va haver polèmica amb les trucades amb el president provincial i la llavors consellera de Justícia, Salomé Pradas, al capdavant de l’emergència a l’Eliana. Vicent Mompó no va poder acreditar les trucades amb Mazón perquè no apareixien a la seva factura telefònica. Va recordar després que es van fer des del telèfon de Pradas. Mazón va precisar que van parlar a través de WhatsApp.

Temes:

València