La mentida judeomaçònica
Després d’haver arribat a un acord amb el Centre Sefarad-Israel, l’Executiu prepara una exposició per al juny i el seu comissari explica que l’objectiu és "relatar com es construeix una teoria conspiradora i es difon pels canals llavors disponibles".
"El públic ignora molt del que significa el judaisme i de quins mitjans i instruments se serveix en la seva tenaç tasca destructiva. Els espanyols potser comencen ja a adonar-se del paper que ha exercit en la revolució i en la prolongació de la Guerra Civil". Aquestes paraules, en la introducció de La eterna cuestión judía, manual distribuït el 1938 pel bàndol franquista, donaven una primerenca idea de la creació d’un discurs d’odi sobre la base d’una notícia falsa. Aquest tan influent "judaisme" de què parla el pamflet no tenia en la població d’Espanya més de 6.000 persones, segons els historiadors especialistes.
L’edificació del relat d’una conspiració antiespanyola serà matèria d’una exposició que prepara la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica després d’haver arribat a un acord amb el Centre Sefarad-Israel. El projecte es titula com Franco va anomenar la seva obsessió: La conspiració judeomaçònica. Consisteix en una sèrie d’accions divulgatives i culturals entorn d’una exposició que obrirà al juny, a mitjans d’any.
7.000 maçons a Espanya
És una de les accions que prepara el Govern per a la commemoració del 5oè aniversari de la mort de Franco. L’acord entre el Ministeri de Política Territorial i el Centre Sefarad-Israel es va tancar al novembre i es va oficialitzar en el Butlletí Oficial de l’Estat el 23 de desembre. Amb un pressupost de 225.000 euros, la mostra s’obrirà a Madrid amb plafons de còpia per exhibir-se en altres punts del país.
No s’ha comptat per a aquest projecte amb l’ambaixada d’Israel, confirmen en la legació, malgrat que les relacions culturals són de les poques coses que mantenen viu el pols, amb prou feines perceptible, de la relació d’Espanya amb el Govern de Benjamin Netanyahu. Membres de l’ambaixada sí que han visitat amb interès una exposició sobre els jueus en les Brigades Internacionals, que des de fa dues setmanes exhibeix el Centre Sefarad-Israel, i que connecta amb aquesta pròxima mostra que impulsa el Govern.
Notícies relacionadesUn complot clandestí com a causa de "greus danys inferits a la grandesa i benestar de la pàtria", un factor entre els que "han contribuït a la decadència d’Espanya, va influir tan perniciosament en la mateixa i va frustrar amb tanta freqüència les saludables reaccions populars i l’heroisme de les nostres armes", s’explica en el preàmbul mateix de la Llei sobre repressió de la maçoneria i el comunisme, un dels pilars penals de la dictadura. Es va promulgar l’1 de març del 1940. El legislador probablement va sospitar que hi havia molts més maçons a Espanya dels realment existents, prop de 7.000 actius a l’inici de la guerra.
"És una quantitat insignificant comparada amb els centenars de milers que hi havia als EUA o al Regne Unit, on la maçoneria no tenia estigma, sinó prestigi", explica l’historiador i professor de la Universitat de Sevilla Leandro Álvarez Rey. Elegit comissari de l’exposició, explica a aquest diari que "no es tracta tant d’explicar el contingut d’aquella teoria conspiradora, que s’explica en dues paraules, com de relatar com es construeix aquesta notícia falsa i es difon pels canals llavors disponibles".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Transformació de la ciutat Illa i Quirós acorden recuperar la Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament de l’Hospitalet per «abordar projectes comuns»
- Infraestructures La línia R3 de Rodalies estarà 10 mesos tallada per acabar el desdoblament de vies entre Parets i la Garriga
- Alimentació L’oli d’oliva torna a pujar de preu aquest 2025 després de nou mesos de descensos
- Investigació oberta dels Mossos VÍDEO | Por a la Mina i bales als pisos després d’un tiroteig entre dues famílies: «Van ser cinc minuts interminables»