Torres delega en la Zarzuela que l’emèrit vagi als actes per la mort de Franco

El Govern s’obre a convidar Joan Carles a la celebració dels 50 anys de democràcia «d’acord» amb la Casa del Rei / La historiadora Carmina Gustrán Loscos, comissionada de la commemoració

Torres delega en la Zarzuela que l’emèrit vagi als actes per la mort de Franco
3
Es llegeix en minuts

La figura més elogiada en les anàlisis polítiques i mediàtiques coincidint amb l’efemèride dels 25 anys de la mort del dictador Francisco Franco va ser la de Joan Carles I. Es va lligar la democràcia amb la monarquia constitucional i es va incidir en la representació de Franco i Joan Carles I com a malvat i heroi respectivament. Així ho recullen algunes investigacions com les de la professora María Luis Humanes en la representació mediàtica del 25è aniversari de la mort de Franco i la coronació de Joan Carles I. Ara, coincidint amb els actes commemoratius dels "50 anys en llibertat" impulsats pel Govern, s’ha fixat entre els seus objectius "celebrar l’Espanya que som" i "homenatjar totes les persones que ho han fet possible", segons va explicar ahir el ministre de Política Territorial, amb competències en memòria democràtica, Ángel Víctor Torres. No obstant, la participació de Joan Carles I està en l’aire i la Moncloa deixa la pilota a la teulada de la Casa Reial.

"Mutu acord"

"El Gabinet està en contacte amb la Casa Reial i el que fem ho acordarem", es va limitar a explicar Torres en una roda de premsa després del Consell de Ministres respecte a la possibilitat de comptar amb Joan Carles I en aquests actes. Amb l’emèrit instal·lat a Abu Dhabi des de fa quatre anys per allunyar la monarquia dels seus escàndols, a l’Executiu eviten posicionar-se sobre el seu paper i la conveniència d’estendre una invitació perquè hi assisteixi, lligant-la al fet que haurà de ser una decisió de comú acord amb la Zarzuela.

En privat, fonts de la Moncloa insinuen que l’última paraula la tindrà la Casa Reial, que des de la marxa de l’emèrit fora d’Espanya sempre ha mirat de mantenir les distàncies i ha visibilitzat una relació abrupta entre Felip VI i el seu pare. Amb tot, remarquen que qualsevol decisió serà fruit de "mutu acord" amb la Zarzuela.

Pedro Sánchez presentarà avui l’acte inaugural d’Espanya en llibertat i, malgrat que no hi seran els Reis al·legant qüestions d’"agenda", des del Govern remarquen la total "sintonia" amb la Casa Reial. Felip VI participarà en altres actes, com "una visita institucional als antics camps de concentració d’Auschwitz i Mauthausen i a l’esdeveniment que commemorarà l’important paper que va jugar la monarquia en la Transició". El Rei "no podrà presidir l’acte del dia 8, però se sumarà a altres actes previstos durant l’any", van ratificar des de la Zarzuela per assenyalar entre aquests un esdeveniment "important" per enaltir "el paper de la monarquia en l’establiment de la democràcia".

L’oposició ja ha mostrat el seu rebuig a participar en aquesta commemoració i ahir van demanar una "rectificació". "Estic convençut que molts votants també els ho demanaran", va defensar el ministre amb referència al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. "Pretenem sumar tots els demòcrates per defensar 50 anys de llibertat davant l’obscurantisme, no és un acte de revenja", sinó de defensar la llibertat i la vida, va remarcar. Altres fonts de la Moncloa associen el rebuig de Feijóo a una estratègia d’oposició basada en el "no a tot", a l’oposició marcada en primer moment pels sectors durs del seu partit, amb Isabel Díaz Ayuso al capdavant, i a l’intent de tancar fugues de vot cap a Vox.

Rebuig del PP

Notícies relacionades

Per a la formació de Feijóo, la iniciativa que va avançar Sánchez a finals del 2024 no té "sentit d’Estat" i respon a una "vocació partidista" de l’Executiu, i el seu rebuig és tant "en la forma" com "en el fons". Al PP rebutgen que el Govern impulsés "unilateralment" aquests actes i que se n’assabentessin per la premsa.

El Consell de Ministres va aprovar ahir la creació del comissionat encarregat dels actes, així com un comitè interministerial. La comissionada serà Carmina Gustrán Loscos, historiadora i amb experiència en administracions de diferents governs, com l’Ajuntament de Madrid, sota l’alcaldia de José Luis Rodríguez Almeida, o el Ministeri de Cultura durant el Govern de Mariano Rajoy.