Divisió interna
ERC posa rumb al congrés més complicat de l’era Junqueras
Els sectors crítics ja es preparen per plantar cara a la nova direcció
Per primera vegada des del 2011, ERC elaborarà una ponència específica sobre la independència
El Consell Nacional d’ERC va donar ahir el tret de sortida cap al congrés que el partit celebrarà el 15 i 16 de març. Se celebrarà a Martorell i servirà fonamentalment per actualitzar l’estratègia del partit i la seva organització interna. És el conclave més complicat al qual s’enfronta Junqueras des que es va situar al capdavant d’ERC el 2011. Per primera vegada arriba a la cita amb diversos sectors crítics disposats a plantar-li cara. Se celebraran diverses votacions que serviran per mesurar la força amb què compta l’actual direcció entre els militants.
Una de les principals batalles s’entaularà en la ponència que ha d’actualitzar els estatuts del partit. Els tres sectors crítics d’ERC –Nova Esquerra Nacional, Foc Nou i el Col·lectiu Primer d’Octubre- volen modificar aquests estatuts perquè el president de la formació i la secretària general no puguin presentar-se a eleccions i, per tant, no puguin aspirar a càrrecs institucionals. El seu argument és que els dos dirigents més importants d’ERC han de centrar-se a governar el partit, però és un dard directe a l’aspiració de Junqueras d’optar a la presidència de la Generalitat i a l’aspiració d’Alamany d’optar a l’alcaldia de Barcelona. Els crítics presentaran esmenes a la ponència en aquest sentit perquè siguin avalades pels militants. Aquí es podrà veure si la direcció és prou forta per desactivar-les o almenys guanyar la votació.
Full de ruta
Notícies relacionadesL’altre gran pilar del congrés servirà per actualitzar l’estratègia política del partit i definir el seu full de ruta per als pròxims quatre anys. Aquí les diferències entre la direcció i els sectors crítics semblen menys acusades. La principal fricció és que Junqueras pensa en una ERC transversal que aspiri al suport d’amplis sectors de la societat per recuperar el pols electoral, mentre que els seus detractors li demanen una definició ideològica més escorada cap a l’esquerra i cap a l’independentisme. ERC també haurà de decidir si es replanteja el cicle de pactes amb el PSC i amb el PSOE dels últims anys. El partit tindrà a punt els primers esborranys de les ponències el 3 de febrer i els militants podran fer aportacions fins al dia 18. A partir de llavors començarà la negociació per veure si les esmenes es poden negociar, incorporar o aconseguir la seva retirada.
Per primera vegada en l’era Junqueras, ERC elaborarà una ponència específica sobre la independència, una cosa que en els conclaves anteriors ja es recollia en la ponència política. La idea és donar un "horitzó al partit en clau nacional". El punt d’interès aquí és si ERC es torna a atrevir a fixar uns terminis concrets per llançar un altre pols a l’Estat. Ja ho va fer en el passat amb el procés, però després del fiasco de la declaració unilateral d’independència del 2017 els republicans van optar per un independentisme gradual que renunciava a marcar-se terminis. Els sectors crítics del partit que rebutgen aquest gradualisme pressionaran perquè hi hagi concrecions.
- BARCELONEJANT La Milla d’Or friqui
- Gestió polèmica Orriols carrega contra Bonpreu per denegar ajudes a la residència de Ripoll
- Els experts demanen menys pressió per aprendre a llegir abans de primària
- LLEGAT OLÍMPIC El deteriorament revolta els socis de les pistes de tennis de Barcelona 92
- Ensenyament públic Catalunya finançarà les escoles per la seva complexitat i mida
- Present i futur d’un club convuls El Barça i el Madrid es debaten entre l’aliança política i la rivalitat esportiva
- Present i futur d’un club convuls Laporta, fuga sense fi de directius
- Catàstrofe a Califòrnia El governador convida Trump a visitar les zones cremades en lloc d’insultar
- Eleccions al Bundestag Una batalla campal ultra inaugura la carrera electoral a Alemanya
- Campanya d’ingerència L’evolució dels usuaris de l’antic Twitter