El destí de la legislatura
El Govern dona un cop de porta a la tramitació de la qüestió de confiança a Sánchez que reclama Puigdemont
La iniciativa de Junts, que avisa de «decisions que no agradaran al PSOE» si no tira endavant, es votarà dijous a la Mesa del Congrés
Sánchez fa una picada d’ullet als postconvergents i assegura que el reconeixement del català a Europa serà aquest any una de les seves «principals prioritats polítiques»
El Govern ha donat aquest dimarts mostres contundents que no està disposat a acceptar la tramitació de la qüestió de confiança a Pedro Sánchez que reclama Junts. La iniciativa, vehiculada a través d’una proposició no de llei, que no té valor jurídic, se sotmetrà a votació de la Mesa del Congrés aquest dijous. Però la decisió, segons expliquen fonts de la Moncloa a EL PERIÓDICO, ja està presa: l’organisme de la Cambra baixa votarà que la proposta dels postconvergents no tiri endavant.
El cop de porta té lloc en un moment especialment delicat per a la legislatura, a les portes de la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat d’aquest any, que només tiraran endavant amb el concurs dels set diputats de Junts juntament amb la resta de l’heterogeni bloc d’investidura.
El seu secretari general, Jordi Turull, ja ha advertit aquest dimarts que si la Mesa rebutja la tramitació de la qüestió de confiança, per la qual Sánchez en teoria hauria de comparèixer per comprovar si continua comptant amb el suport de la majoria del Congrés, el seu partit prendrà l’endemà «decisions que no agradaran al PSOE». La formació independentista ha convocat per divendres una executiva a Brussel·les amb l’únic objectiu d’abordar l’escenari que s’obrirà si no es deixa tramitar la proposició no de llei.
«La forma i el fons»
Però l’advertència no ha fet cap efecte en l’Executiu. Al contrari. La portaveu, Pilar Alegría, ha deixat poc marge a la interpretació en la seva compareixença al palau de la Moncloa després del Consell de Ministres. Primer, amb l’objecte del respecte al procediment, la també titular d’Educació i Esports ha dit que l’òrgan competent és la Mesa del Congrés. Però després ha afegit dues valoracions sobre «la forma i el fons» de la qüestió de confiança que reclama Puigdemont com a condició necessària perquè Junts continuï recolzant el Govern.
«Sobre la forma, hem de dir que la qüestió de confiança és una prerrogativa que segons la Constitució correspon al president del Govern. Els grups parlamentaris tenen altres instruments i eines», ha assenyalat Alegría, amb referència a la moció de censura, que encoratgen el PP i Vox però que els postconvergents descarten de moment. «I sobre el fons: ¿Per què? –s’ha preguntat la portaveu–. El Govern compleix els seus compromisos establerts amb les forces parlamentàries quan està a les nostres mans. I el més important: el projecte del Govern ha permès que el 2025 Espanya bati rècords d’ocupació i creixement».
Així que tot sembla encaminat que a finals de la setmana tingui lloc el xoc més important entre l’Executiu i Junts des que va començar aquesta enrevessada legislatura, marcada per l’absoluta dependència que té Sánchez de tots els grups que van votar a favor de la seva investidura el novembre del 2023.
Una eina sense valor jurídic
Fonts de la Moncloa han deixat després encara més clar que la Mesa rebutjarà la tramitació de la proposició no de llei. L’Executiu, que té majoria en l’organisme que governa el Congrés, podria haver-la deixat passar i després debatre la iniciativa, que tiraria probablement endavant en el ple amb els vots de Junts, que és el grup proponent, al costat dels del PP i Vox. Al ser una proposició no de llei, sense caràcter normatiu, Sánchez no s’hauria de sotmetre a una qüestió de confiança. Les iniciatives d’aquest tipus es limiten a instar el Govern a fer alguna cosa i són molt nombrosos els casos en què la proposició es queda en un calaix.
El president de Junts, Carles Puigdemont, després d’una reunió de l’Executiva permanent de Junts a Brussel·les. /
Tot i així, el Govern ha fet balanç de danys i ha conclòs que no cedirà. Entre altres motius, expliquen els col·laboradors de Sánchez, perquè permetre que es tramiti crearia un «precedent» perillós. En qualsevol cas, l’anunciat cop de porta allunya la possibilitat d’aprovar els Pressupostos d’aquest any, la iniciativa que permetria al president del Govern blindar el seu mandat i portar-lo fins al 2027, però a la Moncloa eviten anticipar res. «Ja ho veurem», asseguren, deixant clar que passi el que passi no hi haurà avançament de les generals.
Mentrestant, dins d’aquest ambient de xoc i recels, el cap de l’Executiu ha llançat aquest matí una picada d’ullet a Junts. «El reconeixement de les llengües cooficials reconegudes com a llengües oficials en les institucions comunitàries continuarà sent una de les nostres principals prioritats polítiques per a l’any 2025», ha assenyalat el líder del PSOE durant la IX Conferència d’Ambaixadors celebrada a Madrid, amb referència a un compromís sobre el català adquirit amb Junts a canvi del seu suport a la investidura.
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- La Generalitat seleccionarà els secretaris i interventors municipals
- El PP confirma que recolzarà l’última reforma de les pensions