Junqueras es reforça en la direcció del grup d’ERC al Parlament
El partit resta poder als roviristes a la Cambra catalana al designar Capella nova portaveu parlamentària i Balsera segona portaveu adjunta
ERC va anunciar ahir diversos canvis significatius en el seu grup al Parlament: va oficialitzar que Ester Capella serà la nova portaveu a la Cambra catalana, que Ana Balsera serà la segona portaveu adjunta i també que Lluïsa Llop substituirà Laura Vilagrà com a nova diputada. Els tres canvis van en una mateixa direcció i és la de reforçar el poder del líder del partit, Oriol Junqueras, en el grup parlamentari. No és una qüestió menor tenint en compte les lluites internes que hi ha actualment a l’organització.
Abans que Junqueras recuperés el control d’ERC en les primàries del 15 de desembre passat, en la direcció del grup al Parlament hi havia una majoria de diputats crítics amb el líder: hi havia tres reconeguts roviristes –Josep María Jové, Marta Vilalta i Laura Vilagrà– per només un junquerista –Jordi Albert–. Amb els canvis d’ahir, la truita s’ha girat: ara en la direcció del grup hi ha tres junqueristes –Capella, Albert i Balsera– i només un rovirista –Jové–, a qui Junqueras va oferir continuar malgrat les seves diferències.
Vilalta, relegada
Per aconseguir la majoria, Junqueras va aprofitar que Vilagrà va decidir abandonar la primera línia política i, a més, va relegar Vilalta a diputada rasa.
Les dues novetats en la direcció del grup, Ester Capella i Ana Balsera, són perfils diferents. Capella (la Seu d’Urgell, 1963) té una llarga trajectòria a l’esquena –ha sigut consellera de Territori i de Justícia, diputada al Congrés, senadora, regidora i delegada de la Generalitat a Madrid– i se li reconeix internament la fiabilitat per afrontar els problemes que puguin sorgir en el dia a dia.
En canvi, per a Balsera (Barcelona, 1991), jove valor a l’alça en el partit, és el seu primer paper protagonista. Forjada com a líder d’ERC al Baix Besòs, és la seva segona legislatura a la Cambra.
En la lluita interna que va viure ERC pel lideratge del partit, es va posicionar al costat de Junqueras i va fer campanya activa per ell. EL PERIÓDICO va poder constatar com junts van trepitjar el barri de la Mina.
Destacats detractors
Els canvis en la direcció d’Esquerra Republicana al Parlament no garanteixen una pau interna absoluta del partit a la Cambra. En el grup, de 20 diputats, hi continuen havent destacats detractors de Junqueras que van formar part de la candidatura rival que li va disputar el lideratge del partit.
Són, per exemple, Raquel Sanz, Ruben Wagensberg, Marta Vilalta i Tània Verge. Malgrat tot, el grup parlamentari no ha sigut, ni de lluny, un dels pols més conflictius de l’organització. Tot i que les diferències existeixen, mai s’han desbordat, ni a la tardor passada quan la guerra interna a Esquerra entre els partidaris d’Oriol Junqueras i els de Marta Rovira va escalar fins a cotes que semblaven impensables.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- Flick vol veure contra el Betis el Barça que va torturar el Madrid