Els experts descarten que els plans d’habitatge del Govern i del PP tinguin efectes immediats

El sector celebra que els dos blocs polítics hagin coincidit a prioritzar aquest problema, però dubten de l’efectivitat de les accions que es posin en marxa si no hi ha consens.

Els experts demanen més «seguretat jurídica» per fer emergir al mercat més pisos

Els experts lloen el pla de desgravar el 100% de l’IRPF per aplicar l’índex de preus de lloguer

Els empresaris immobiliaris reclamen a tots els partits polítics unió en aquest tema

Els experts descarten que els plans d’habitatge del Govern i del PP  tinguin efectes immediats
4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Com passa en l’àmbit de l’educació, també en l’habitatge són imprescindibles polítiques estables, normatives sòlides i duradores i vies de finançament regulars. "Hi ha d’haver consistència i continuïtat perquè les polítiques públiques en aquesta matèria acabin tenint un impacte, perquè els resultats en habitatge no es perceben d’un dia per l’altre", remarca José García Montalvo, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). I el problema és que, durant massa anys, a Espanya no hi ha hagut ni tan sols polítiques per impulsar la construcció d’habitatges o regular els drets de llogaters i inquilins. Per això, en línies generals, el sector ha rebut amb satisfacció les propostes presentades en un lapse de 24 hores pel president del PP, Alberto Núñez Feijóo (mesurades en clau autonòmica, en el seu cas), i pel president del Govern, Pedro Sánchez, tot i que són moltes les veus que dubten que tinguin un efecte positiu, almenys a curt termini, si no s’arriba un consens tant polític com territorial.

Les solucions que els polítics han posat sobre la taula, avisen experts consultats per aquest diari, difícilment tindran un impacte immediat.

Les dels populars, indiquen, són mesures dirigides sobretot a fomentar i protegir la demanda d’habitatge. Les del Govern estan més enfocades en l’oferta. "Evidentment, són propostes que suposen un avenç en un sector en què és urgent actuar i algunes d’aquestes mesures, sobretot les que parlen d’oferta, són sens dubte interessants", assenyala Joan Carles Amaro, professor del departament d’Economia, Comptabilitat i Finances d’ESADE.

Problema nacional

Amb tot, tot i que això és millor que res, Amaro té la sensació "que això és una tireta quan aquí el que s’ha de fer és cirurgia", afegeix el professor de l’escola de negocis barcelonina, que constata un oblit, segons la seva opinió, ja que "tot just es parla de seguretat jurídica i això és una cosa que contribuiria que emergissin al mercat habitatges que ara estan fora perquè els propietaris no ho veuen clar", indica.

"Que siguin mesures d’un sol partit polític no és suficient, ja que estem davant un problema de caràcter nacional. Algunes de les propostes anunciades per Sánchez són bones i d’altres, tot i que benintencionades, són de difícil realització. Per això necessitem la unió de totes les forces polítiques", destaca la Federació d’Associacions d’Empresaris Immobiliaris (FADEI), que va participar en l’acte en el qual el Govern va presentar el seu nou pla.

Entre les qüestions més positives del projecte presentat per Sánchez, destaca García Montalvo, "possiblement una de les mesures que acabi sent més important i tenint un impacte més visible és la del perte per promoure la construcció industrialitzada i modular". El pla presentat pel Govern permetrà, segons aquest expert, que es pugui construir amb més rapidesa, a preus més assequibles i amb més sostenibilitat. Aquesta és una qüestió estratègica per a constructors i promotors, que fa temps que reclamen mecanismes per fer el canvi de model i perquè finançar-lo no suposi un problema", remarca el professor de la UPF.

Si alguna cosa coincideixen a lloar tots els entrevistats per aquest diari és l’anunci d’una desgravació del 100% en l’IRPF per a aquells propietaris que apliquin el nou índex de preus de referència del lloguer. "Sempre són més efectives les deduccions fiscals que les ajudes directes", reflexiona Amaro. "És una mesura que reconeix, tot i que de manera implícita, que la llei d’habitatge estava sent insuficient", va valorar, per la seva banda, Carles Sala, portaveu dels API de Catalunya.

Contra les mesures coercitives

Notícies relacionades

"Tot i que caldrà estar atents a la lletra petita, és positiu que el Govern estigui estenent la mà als propietaris i es comenci a allunyar de les mesures coercitives que havia plantejat en la llei d’habitatge", afegeix Sala. En el gremi hi ha, de manera global, certa incredulitat. "Les del Govern són propostes genèriques, i caldrà esperar a veure com s’estructuraran i formalitzaran amb la creació d’una gran empresa estatal d’Habitatge i Sòl. El Govern continua apostant per la política intervencionista, que no és la més adequada", qüestiona el Consell General dels Agents Immobiliaris d’Espanya (COAPI).

Sobre l’impacte de dues de les propostes governamentals més polèmiques, la nova regulació de les socimis i la limitació als compradors extracomunitaris no residents, els experts mostren les seves reserves. La primera, segons García Montalvo, "s’estava anunciant des de fa ja un temps i no se sap per què l’han inclòs en aquest paquet de mesures". La segona, la dels estrangers, "pot ser una solució que portarà molta controvèrsia però que tindrà un efecte mínim", assenyala el mateix economista. "Això, si arriba a poder aplicar-se, cosa que està també en dubte", afegeix Joan Carles Amaro.