Junts es prepara per trencar amb el PSOE després del rebuig del Govern a tramitar la qüestió de confiança
4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Prendrem decisions que no agradaran al PSOE». Aquesta era l’advertència que el secretari general de Junts, Jordi Turull, llançava aquest dimarts als socialistes. Però les seves paraules no van modificar gens ni mica la determinació del Govern, que, unes hores després, ja donava per fet que dijous la Mesa del Congréstombarà la proposta dels postconvergents perquè Pedro Sánchez se sotmeti a una qüestió de confiança.

El president del Govern va rebutjar des del primer moment fer ús d’aquesta eina jurídica per ratificar el seu càrrec –una cosa que només depèn d’ell, ja que la prerrogativa és únicament seva–. No obstant, tramitar la proposta que va plantejar l’expresident Carles Puigdemont, que no té valor jurídic, però que suposava un dilema per a Sánchez, hagués donat dos mesos més de marge a la negociació, al·leguen a Junts.

Sense aquest temps, i sense avenços en cap de les carpetes claus, com la del traspàs de les competències en immigració o la de l’oficialitat del català a la UE, els postconvergents es preparen ja per trencar amb l’Executiu. Ja ho va advertir el dirigent de les files: si no es tramitava el seu text hi hauria «conseqüències irreversibles» per al PSOE, i va demanar als membres de Junts que estiguessin preparats per a una eventual ruptura.

¿Aliança amb el PP?

L’únic escenari que fins al moment es descarta és que Junts doni els seus vots a una eventual moció de censura presentada pel PP i que necessitaria el suport de Vox. Segons Turull, seria una «broma macabra» aliar-se amb la mateixa extrema dreta que ha estat en totes les acusacions populars contra ells. «Al matí volen que els ajudis i a la tarda et volen a la presó», va respondre també Turull a l’últim oferiment del líder popular, Alberto Núñez Feijóo.

Els postconvergents asseguren que no s’ha obert cap negociació amb els populars per impulsar una moció de censura, però una ruptura amb el PSOE deixa Junts amb les mans lliures per poder votar al costat dels populars mesures concretes per influir en les lleis o decrets que el Govern porti al Congrés dels Diputats, i provocaria fins i tot la seva caiguda a causa de l’ajustada majoria de Sánchez.

Descartar la moció de censura treu a Junts la principal arma per deixar caure Sánchez de forma immediata, però pot dinamitar tota l’agenda legislativa del Govern i posar en perill la seva continuïtat. Fonts de Junts donen per fet que a partir d’ara no se sentiran amb l’obligació de votar res que no els convenci per preservar la negociació amb els socialistes, fet que evidencia que no formen part del bloc de la investidura i que actuen mirant el què i no amb qui. Això tindrà efectes sobre les principals votacions al Congrés, i pot tirar en orris un dels principals objectius de l’Executiu central: els Pressupostos Generals de l’Estat.

Al partit dubten que Sánchez aconsegueixi aprovar uns comptes públics en el que queda de legislatura, és a dir, fins al 2027, i recorden que les seves exigències per començar a negociar-los impliquen tenir acreditat el compliment dels pressupostos anteriors. Si no és així, reclamen una compensació a través del FLA o via taló a la Generalitat per les inversions previstes per a Catalunya que no s’han executat. «No farem cap altre acte d’ingenuïtat davant anuncis de pluja de milions», ha insistit Turull en públic, mentre ha acusat el PSOE d’utilitzar «l’estafa de l’estampeta». Tot això es complica encara més si Puigdemont dona l’ordre d’aixecar-se de la taula.

Els pactes pendents

¿Hi ha manera de revertir la ruptura? A Junts recalquen que per seguir a la taula de negociació van exigir, almenys, tres qüestions més en què el PSOE tampoc ha avançat. Més enllà de la tramitació de la proposició sobre la qüestió de confiança, els postconvergents van demanar que es «desencalli» el traspàs de les competències en immigració, que Sánchez s’impliqués directament amb l’ oficialitat del català a Europa i que es produís finalment una reunió entre el president del Govern i Puigdemont, cosa que Junts creu que suposaria donar-li una «amnistia política» al seu líder, al marge de l’aplicació de la llei d’amnistia que facin els tribunals.

Notícies relacionades

La principal mostra de la inquietud dels postconvergents és no haver tancat el 2024 amb el pacte pel traspàs de les competències en immigració, que continua encallat , com ja va explicar EL PERIÓDICO, en el control de les fronteres per part dels Mossos d’Esquadra i en la resolució de tots els expedients relacionats amb els migrants, des dels NIE als permisos de residència i treball. Un ‘triomf’ que els permetria distanciar-se d’Esquerra i guanyar punts.

Però la falta d’avenços porta Junts a exhibir suspicàcies: «Si el PSOE no compleix i, a més, aquesta iniciativa no es tramita ¿què estem fent?», va deixar caure Turull. Com es concretarà la ruptura ho revelarà aquest divendres vinent Puigdemont, en una compareixença a Brussel·les. La cúpula del partit es desplaçarà fins a la capital belga per abordar la situació amb l’expresident i seguiran la mateixa escenografia que fa un mes, quan va anunciar que el partit havia registrat al Congrés la proposta de qüestió de confiança per desafiar Sánchez.