Cita a Bèlgica

Puigdemont i Junqueras pacten «iniciar una nova etapa» per recuperar la força de l’independentisme

Pablo Garrigós Cucarella / EFE / VÍDEO: EFE

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’anys d’una relació tortuosa basada en la desconfiança, els líders de Junts i ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, han acordat aquest dijous donar-se una nova oportunitat. O, almenys, intentar-ho. En una trobada a Waterloo (Bèlgica), que s’ha allargat més de dues hores, els presidents dels dos partits han pactat l’impuls de «nous espais de treball compartits» entre Junts i ERC i iniciar «una nova etapa que contribueixi a recuperar la força i la iniciativa del moviment independentista». Així ho han explicat a través d’un comunicat conjunt, en què les dues formacions defineixen com a «necessària» i «imprescindible» la seva relació pels «objectius compartits» que sempre han tingut. No obstant, no han amagat que han tingut i mantenen «diferències».

Abans de començar la trobada i en declaracions als periodistes, Junqueras ja ha donat a entendre que acudia a Waterloo en són de pau. Des de la porta de la Casa de la República, on resideix l’expresident, ha explicat que la seva voluntat era «tenir una relació fluida i educada amb tothom». «Hem vingut aquí perquè la nova direcció d’ERC té la voluntat de tenir les millors relacions possibles amb el conjunt dels agents socials, econòmics i polítics», ha dit.

La relació entre Puigdemont i Junqueras sempre ha sigut complicada. Ho va ser mentre van compartir Govern entre el gener del 2016 i l’octubre del 2017, però encara es va deteriorar més després de la declaració d’independència i la suspensió de l’autonomia catalana. A més, que Puigdemont acabés residint a Bèlgica i Junqueras estigués gairebé quatre anys a la presó, tampoc va ajudar a reconduir les coses.

La d’aquest dijous ha sigut la primera cita entre tots dos des que van ser reelegits al capdavant dels seus respectius partits: Puigdemont és oficialment el líder de Junts des de l’octubre del 2024 i Junqueras torna a encapçalar ERC des del desembre del mateix any. Els dos dirigents han conversat acompanyats dels seus respectius secretaris generals, Jordi Turull (Junts) i Elisenda Alamany (ERC). Puigdemont i Turull els han rebut a la porta de la Casa de la República i s’han deixat fer fotos davant dels mitjans de comunicació.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras es reuneixen a Waterloo, juntament amb Jordi Turull i Elisenda Alamany /

Junts

¿Nova etapa?

Però, malgrat les bones paraules que mostra el comunicat, ¿quines possibilitats tenen Junts i ERC de tornar a entendre’s? Si ens remetem a l’últim lustre, més aviat poques. No obstant, ara mateix l’escenari polític ofereix alguna possibilitat per acostar posicions. En primer lloc, els dos partits estan fora de la Generalitat després de ser derrotats pel PSC en les últimes eleccions. Això els fa tenir interessos compartits com a grups de l’oposició. A més, des de fa algunes setmanes, les dues formacions comparteixen la seva negativa a aprovar tant els pressupostos de la Generalitat com els de l’Estat. Això els dona marge per exhibir posicions compartides.

Segons el que s’ha pactat avui, el primer objectiu és que l’independentisme recuperi la força. Segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del novembre de l’any passat, el rebuig de la independència està en màxim històrics. El 54% dels catalans diu ‘no’, pel 40% que la recolza. Per simbolitzar aquest inici de nova etapa, els dos dirigents han abandonat junts i amb cotxe la Casa de la República amb Puigdemont al volant i Junqueras de copilot. La matrícula del cotxe era ‘1-O-2017’ en record del referèndum d’aquell any. A Bèlgica, a diferència d’Espanya, es poden personalitzar les matrícules.

Malgrat aquesta voluntat d’acostament, en algunes qüestions ja han mostrat que la seva sintonia és inexistent. Exemple d’això és la proposició no de llei plantejada per Junts que exigeix a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança, la tramitació de la qual ha ajornat justament aquest dijous la Mesa del Congrés per segona vegada consecutiva. Junqueras ja ha expressat públicament que no comparteix l’estratègia dels postconvergents de fer un pols al Govern en aquesta qüestió. «Tot i que hi hagi raons per desconfiar, [una qüestió de confiança] no aporta gaire i pot ser que no faci falta», va insinuar en una entrevista televisiva recent.

Notícies relacionades

A més, el final del procés ha fet que els dos partits hagin accentuat els seus perfils ideològics, tant al Parlament com al Congrés. Aquesta qüestió, sumada a l’eterna competència electoral que han mantingut els dos partits i al fet que no tinguin majoria en cap de les principals institucions, no fa augurar grans canvis en les seves relacions a curt termini.

Des que Junqueras va sortir de la presó amb l’indult el juny del 2021 hi ha només dues reunions documentades amb l’expresident. La primera, poc després de deixar la presó, el 7 de juliol del 2021. Aquesta va ser una trobada poc íntima perquè també hi van assistir altres líders del procés com Carme Forcadell,Raül Romeva i Toni Comín. Van haver de passar tres anys fins a la següent cita. Va ser el juny del 2024, en plenes negociacions entre ERC i el PSC per a la investidura de Salvador Illa. Llavors, Junqueras acabava de dimitir com a líder d’ERC i Puigdemont encara no tenia el càrrec de president de Junts, tot i que va ser el seu candidat a les eleccions catalanes del 12 de maig i mai ha deixat de ser el seu líder moral.