El líder de Junts, Carles Puigdemont, durante la reunión con la cúpula del partido en Bruselas

El líder de Junts, Carles Puigdemont, durante la reunión con la cúpula del partido en Bruselas / Junts

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Detonació controlada. Així podria definir-se la «ruptura» de negociacions amb el PSOE anunciada pel líder de Junts, Carles Puigdemont. Després de la decisió de la Mesa del Congrés d’ajornar l’admissió a tràmit de la seva proposició no de llei per instar Sánchez a sotmetre’s a una qüestió de confiança, l’expresident de la Generalitat ha anunciat la suspensió de les «negociacions sectorials» que la seva formació manté amb el Govern en el marc del Congrés dels Diputats i ha exigit una «reunió urgent i extraordinària» de la taula de negociació a Suïssa per «verificar» el compliment del pacte d’investidura.

Però, ¿en què es traduirà concretament aquesta «suspensió» de les negociacions? Sense obrir-se a negociar una moció de censura amb el PP i Vox –Puigdemont ho ha tornat a descartar– i sense aixecar-se de la taula a Suïssa, els efectes de la ruptura són relatius. Aquestes són les claus de la conferència de Puigdemont a Brussel·les.

Pressupostos generals

Fins que no se celebri la reunió a Suïssa ni es reverteixi el baix compliment dels pactes pendents, Puigdemont ha anunciat que no s’asseuran a negociar els pressupostos de Sánchez ni ajudaran el Govern amb la seva agenda legislativa, cosa que inclou no convalidar decrets o aprovar les seves iniciatives legislatives.

Tot i que Sánchez no estigui obligat a convocar eleccions, donar carpetada als pressupostos torpedina uns principals objectius de l’Executiu central. Amb els comptes sota el braç, el Govern podria arribar fins al 2027 i acabar la legislatura sense gaires sobresalts.

No obstant, Junts ja havia posat com a condició prèvia per parlar dels comptes públics tenir acreditat el compliment dels pressupostos anteriors. I, si no és així, ja s’exigia una compensació a través del FLA o via taló a la Generalitat per les inversions previstes per a Catalunya no executades. Ara se suma a aquestes condicions la resolució de la crisi actual.

Decrets i lleis pendents

Quant als decrets i iniciatives legislatives, fins ara Junts ja defensava que el seu partit negociava ‘peça a peça’ amb el Govern. No obstant, l’expresident ha concretat que a partir d’ara no tindran la mateixa «disposició» per «parlar de tot».

El ple al Congrés de dimecres que ve serà la primera vegada en què Junts pugui donar prova d’aquesta paralització de les negociacions amb el Govern, tot i que l’efecte serà reduït, ja que no modificarà el resultat de cap de les tres votacions previstes, informa Miguel Ángel Rodríguez. L’Executiu tirarà endavant el reial decret sobre pensionsamb el recolzament del PP i el ‘no’ dels postconvergents al reial decret amb l’impost a les energètiques ja es donava per fet. Finalment, el reial decret amb ajuts als afectats per la dana també tirarà endavant, previsiblement, amb el suport de tots els grups, a excepció de Vox. 

No obstant, a partir d’aquí, l’avís de Puigdemont obligarà el PSOE a anar amb peus de plom a l’hora de portar a votació qualsevol llei, ja que la simple abstenció de Junts provocarà la derrota de l’Executiu davant el PP, Vox i UPN. Passarà el mateix amb qualsevol proposició de llei que els socialistes elevin al ple per iniciar la seva tramitació, per la qual cosa podria paralitzar l’acció legislativa del Govern fins que es desencalli la situació.

Puigdemont ha descartat que Junts pugui brindar el seu recolzament al PP per a una moció de censura. No obstant això, almenys durant aquesta suspensió de les negociacions, Junts tindrà les mans més lliures per tombar amb els populars les mesures que Sánchez decideixi sotmetre a votació al Congrés que no siguin del seu grat.

La taula de negociació a Suïssa

Però aquesta ruptura de les «negociacions sectorials», per a Junts, no afectarà la taula de negociació amb el mediador internacional que s’està desenvolupant a Suïssa. De fet, Puigdemont ha reclamat justament que es produeixi una reunió «urgent i extraordinària» en els pròxims dies o setmanes.

A finals d’aquest mes de gener ja estava previst la trobada mensual entre les dues formacions al país helvètic –l’última va ser el 13 de desembre–, no obstant, fonts de Junts asseguren que aquesta no serà una reunió ordinària.

Des de les files postconvergents expliquen que haurà de servir únicament per abordar la situació de crisi actual i que en la trobada demanaran que s’activi per primera vegada el mecanisme de «verificació»,un extrem que asseguren que ja estava previst en la metodologia de negociació internacional pactada entre els dos partits. Els verificadors, expliquen els postconvergents, hauran d’avaluar el grau de compliment dels pactes per part del PSOE.

Els acords pendents: immigració o català


Els postconvergents tampoc aparquen la negociació perquè el català sigui oficial a Europa o per fer efectiu el traspàs de competències en immigració. De fet, expliquen que avenços en aquestes qüestions podrien revertir la situació.

Notícies relacionades

El pacte sobre immigració havia d’estar llest abans d’acabar l’any 2024, però actualment continua encallat en punts sensibles com el control de fronteres o la resolució d’expedients com els NIE. Sobre l’oficialitat del català, els postconvergents demanen la implicació directa del president del Govern.

Finalment, un altre incompliment que Junts demana corregir és la no aplicació de l’amnistia. Malgrat que la qüestió està ara en mans dels tribunals, Puigdemont creu que Sánchez podria fer més coses des d’una dimensió política. Per al líder de Junts, una reunió amb el president del Govern no és una condició imprescindible per continuar negociant, però podria ajudar.