Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"

Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
7
Es llegeix en minuts

¿Creu que les mesures que ha aprovat o dissenyat el Govern tindran un impacte en forma de baixades del preu de la vivenda i el lloguer durant els pròxims tres o quatre anys?

Algunes sí que tindran un impacte molt pròxim. Si de veritat revertim la il·legalitat dels allotjaments turístics, aquests immobles estaran a disposició de la ciutadania, cosa que es traduirà en un augment de l’oferta que servirà per contenir els preus. El que costa entendre és com no ha sigut possible fer-ho abans i aquí totes les administracions tenim responsabilitat. Estic satisfeta que el debat de la prohibició dels pisos turístics, un dels primers que vaig abordar com a ministra d’Habitatge, avui sigui una qüestió de consens, tret d’honroses excepcions.

Una de les mesures anunciades per Pedro Sánchez aquesta setmana va ser la implantació de desgravacions fiscals de fins al 100% de les rendes del lloguer per a aquells propietaris que les fixin en l’índex de referència. ¿Per què en aquest moment?

La llei de vivenda ja contempla aquest tipus de bonificacions. Més de mig milió de propietaris madrilenys podrien estar disfrutant d’aquests beneficis fiscals per tenir les seves vivendes de lloguer al mateix temps que estaríem abaixant el preu del lloguer. Com que això no és possible perquè hi ha travetes i pals a les rodes, el que volem fer és portar aquest debat al Congrés per fer possible aquestes bonificacions en el conjunt d’Espanya. La llei de vivenda preveu aquesta mesura per a zones tensionades i el problema de la vivenda no és només en zones tensionades, sinó també a les zones rurals.

¿Quan pot estar preparada per a la seva votació al Congrés?

Estem acabant d’ajustar la redacció del text. L’objectiu és portar-lo a les Corts durant el mes de febrer vinent.

Una de les novetats en les últimes setmanes ha sigut la creació de la nova Empresa Pública de Vivenda. ¿Quantes vivendes li agradaria que tingués aquesta entitat?

Certament, la nova Empresa Pública és una de les coses més importants que estem fent perquè s’hi concentra aquest canvi de paradigma en la política del Govern, que aspira a ser integral: partint de la disposició i urbanització dels sòls, passant per l’edificació, fins a l’entrega d’aquestes claus i gestió del lloguer i, fins i tot, la mobilització o gestió d’ajudes. Fins ara, l’Administració General de l’Estat era un mer espectador, una caixa pagadora o el pagafantes, perdent el control de comandament de les mateixes polítiques públiques. S’acordaven els projectes, s’entregava el finançament i era molt difícil des d’aquí mantenir el control i el lideratge d’aquestes polítiques, que han de ser públiques: uns l’anomenen intervencionisme, jo l’anomeno garanties i drets als ciutadans.

El Constitucional va tombar de la llei d’habitatge la perpetuïtat de la vivenda protegida per invasió de competències autonòmiques. ¿Com garantirà la seva cartera que això es produeixi?

Pedro Sánchez va compartir en la Conferència de Presidents la voluntat política del Govern de blindar el parc públic de vivenda i no es va produir per part dels presidents autonòmics del PP cap consideració en contra a aquesta apreciació. Em va sorprendre que el cap de setmana passat Alberto Núñez Feijóo recuperés el debat de la liberalització del sòl, de la privatització i dels drets de propietat davant la funció social de la vivenda. Totes les comunitats autònomes, en les seves normatives, tendiran a atendre el que crec que és un consens social, que l’esforç milionari per a la construcció de vivenda pública, que surt dels impostos de tots, sigui per sempre, a fi de no trobar-nos amb aquest problema en el futur. ¿Com ho podem fer nosaltres? Amb aquesta gestió integral de les polítiques, sobretot amb la política de sòl: si el sòl és nostre, nosaltres marquem les regles.

Però, si la nova Empresa Pública de Vivenda desenvolupa una promoció de vivenda protegida a Madrid i es ven a particulars, aquests immobles després de 15 anys tindran la categoria de vivenda lliure. ¿Com garantirà el Govern que passada aquesta data aquesta vivenda sigui protegida?

Apostant per la construcció de vivenda assequible de lloguer a través de la modalitat dels drets de superfície.

Fa només uns mesos, la llei del sòl va estar a punt de tirar endavant. ¿Hi ha possibilitats d’un acord entre el PP i el PSOE?

El PP es va equivocar. Amb les travetes que pretenia posar al Govern, amb una política de curt termini i de poca altura de mires, està perjudicant els ajuntaments i les comunitats que majoritàriament governen. En aquests moments, la norma està registrada al Congrés. Després de mesos i mesos anunciant la presentació d’un text alternatiu, una cosa que no s’ha produït, els demanaria que s’afegeixin a l’actual, que porta també la firma del PNB.

¿Han obert negociacions amb el PP en aquesta matèria?

Veurem en el nou període de sessions si la proclama que va portar el PP a la seva convenció a Astúries que és necessària més agilitat en l’urbanisme i una modificació de la llei del sòl no és només una proclama o un acte propagandístic de voler utilitzar la política de vivenda com a arma llancívola contra el Govern. Jo crec que la política de vivenda mereix aquest parèntesi d’abordar-la com una veritable política d’Estat. Si encara queda alguna cosa de política d’Estat en el PP, aquesta seria una bona ocasió per demostrar-ho.

¿Confia que aquesta llei sigui una realitat durant el 2025?

El lideratge de Feijóo ens deixa poca esperança.

Sobre l’impost als estrangers no residents de fora de la UE en l’adquisició d’una vivenda, ¿com pot afectar aquesta mesura l’arribada de turistes i les relacions diplomàtiques amb països com el Regne Unit o els EUA?

Alguns creuen que la compra de vivendes per part d’estrangers de fora de la UE no residents no té incidència o que representa un percentatge molt petit respecte al global del nombre de vivendes a Espanya. És important el missatge polític que aquest Govern prioritza la funció social de la vivenda sobre els rendiments econòmics, com són els pisos turístics o les inversions estrangeres. ¿Afecten aquestes compres en termes percentuals la vivenda i impossibilita milers d’espanyols l’accés a aquesta? Sí, les dades ho testifiquen. Són milers de vivendes i milers d’espanyols que s’estan veient privats de tenir una casa perquè una altra persona faci diners.

El PP va plantejar rebaixar l’impost de transmissions patrimonials (ITP) per a aquells que compren la seva primera vivenda. La patronal, al seu torn, demana també abaixar l’IVA a la compra de vivendes d’obra nova. ¿Es planteja implantar rebaixes fiscals en aquesta línia?

La proposta de rebaixar l’ITP està bé, tot i que podrien haver-ho fet durant els dos anys que fa que governen les comunitats autònomes. Hi ha altres eines que estan també a disposició de les administracions públiques, com és gravar la vivenda buida amb un recàrrec en l’impost sobre béns immobles (IBI), tot i que tot just un centenar d’ajuntaments l’estan aplicant. Podem orientar la fiscalitat per avançar a garantir el dret d’accés a la vivenda.

El Govern ha proposat transferir les 40.000 vivendes propietat de Sareb a la nova Empresa Pública. ¿Quan espera culminar aquesta fita? ¿Es plantegen liquidar el ‘banc dolent’ el 2027?

La decisió de procedir a la liquidació correspon a Carlos Cuerpo (ministre d’Economia). Sareb simbolitza el pitjor de la gestió política del PP en matèria de vivenda. Des que governa el PSOE hem fet canvis molt importants, com adquirir el control de l’entitat i començar a regularitzar algunes de les vivendes amb una perspectiva social, que ara són la llar de 8.000 famílies. Transferir les vivendes és un pas més perquè aquest patrimoni ha de tornar als espanyols.

Notícies relacionades

¿Quina és la relació del Ministeri de Vivenda amb els grans propietaris, els grans fons com Blackstone o Cerberus, però també CaixaBank, banc participat parcialment per l’Estat?

Tenen l’obligació d’atendre la demanda social, fer-se càrrec de la situació en la qual ens trobem actualment i assumir que la vivenda en aquest país ha deixat de treballar en forma d’instrument financer o d’inversió. Som un govern que posarà tots els recursos que siguin necessaris per orientar aquestes inversions a la funció social de la vivenda.