El Govern se la juga avui al veure’s amb Junts i no aclarir el futur de les pensions
Cerdán no aconsegueix garanties de Puigdemont per revaloritzar les prestacions / El Govern apel·la a la responsabilitat dels postconvergents i el PP perquè no tombin el decret òmnibus
El Govern assegura que no té certeses sobre el que passarà avui al Congrés dels Diputats, dia en què vota la convalidació de tres reials decrets. El més important de tots, un calaix de sastre en què s’inclou la revalorització de les pensions i de l’ingrés mínim vital juntament amb les ajudes al transport i als afectats per la dana a la província de València, està en l’aire.
Totes les mirades es dirigeixen a Junts, després que Carles Puigdemont anunciés la setmana passada que les negociacions "sectorials" amb els socialistes quedaven "suspeses", però a la Moncloa assumeixen que la incògnita no quedarà aclarida fins a l’últim moment.
Una delegació del PSOE, encapçalada pel seu secretari d’Organització, Santos Cerdán, s’ha desplaçat a Brussel·les, on resideix l’expresident de la Generalitat, per mantenir una reunió amb els postconvergents i intentar recompondre els ponts. Fonts de l’Executiu assenyalen que hi ha hagut algun "avenç", però que el destí del reial decret continua sense estar aclarit.
De moment, no en tenen cap garantia. Les mesures que inclou la norma podrien recuperar-se en un altre decret, però el Govern patiria una nova derrota parlamentària, una cosa que aprofundiria la imatge de debilitat i, d’altra banda, crearia inseguretat jurídica en els col·lectius beneficiats pel decret.
Ni confirmar ni desmentir
Al palau de la Moncloa, després del Consell de Ministres, l’Executiu va evitar ahir confirmar o desmentir la trobada amb Junts, que aquesta vegada no ha sigut a Suïssa, com és habitual. Tot i així, la portaveu, Pilar Alegría, va assenyalar que aquest tipus de trobades, que se solen celebrar cada mes, "estan sent la tònica habitual". La també titular d’Educació va optar per posar el focus en les iniciatives que inclou la norma en perill, en un missatge que també va dirigit a ficar pressió al PP. "¿És important revaloritzar les pensions? Sí. Si hi ha grups polítics que decideixen que no és important, doncs hauran d’explicar per què", va dir.
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, que està a la primera fila de les negociacions, es va expressar en termes similars i va confirmar "contactes" amb "tots" els grups, inclòs el PP. Després de citar les principals mesures del text, va dir: "Els ciutadans voten els polítics perquè millorem les seves condicions de vida. Estic segur que demà tots els grups parlamentaris estaran votant si pugen o no les pensions, si volen ajudes al transport públic o volen que no n’hi hagi. Aspiro que els partits polítics intentin millorar la vida dels ciutadans. Per a això ens han votat".
Junts, de moment, no dona cap pista sobre quin serà el vot dels seus set diputats al decret òmnibus. En una roda de premsa al Parlament, la vicepresidenta del partit, Mònica Sales, es va limitar a apel·lar a l’avís que va llançar Puigdemont divendres passat a Brussel·les, però va apuntar que analitzaran totes aquelles propostes que suposin un "benefici per a Catalunya".
Preguntada per si aquest decret en qüestió compleix aquesta premissa, Sales es va limitar a dir que Junts no forma part "de cap bloc", una expressió utilitzada habitualment pels postconvergents per diferenciar-se dels socis d’esquerres que recolzen Pedro Sánchez.
L’avís de l’expresident
La reunió d’urgència entre el PSOE i Junts arriba després que Puigdemont, molest amb el baix compliment de l’acord d’investidura i el retard en la tramitació de la seva iniciativa sobre la qüestió de confiança que planteja al president Pedro Sánchez, anunciés que el seu partit no negociaria cap nou decret ni iniciativa legislativa que el Govern sotmeti a votació al Congrés dels Diputats. Ja llavors va reclamar una reunió "urgent i extraordinària" amb el PSOE i amb el mediador internacional per activar el mecanisme de verificació dels acords –cosa que implica aclarir què s’ha complert i què no–, però la trobada a Bèlgica que ja s’ha celebrat no ha donat indicis que s’hagi aconseguit reconduir la crisi entre les dues formacions. A més, els socialistes han posat sobre la taula l’aprovació dels decrets, tot i que Puigdemont donés per trencades totes les negociacions de caràcter sectorial.
Tres carpetes clau
Notícies relacionadesEntre els pactes pendents de compliment, Junts posa el focus en tres carpetes clau: el traspàs de competències en immigració (encallat en punts sensibles com el control de fronteres i la resolució d’expedients com els NIE o els permisos de treball), l’oficialitat del català a la Unió Europea (aquí reclamen la implicació directa de Sánchez en les negociacions diplomàtiques amb els 27 països) i l’aplicació de l’"amnistia política" (que podria concretar-se en una reunió entre Sánchez i Puigdemont, tot i que l’expresident assegura que no tindria valor sense avenços en la resta d’acords per complir).
Com en altres moments clau de les negociacions entre Junts i el PSOE, la direcció postconvergent ha tornat a imposar el silenci a les seves files i, mentrestant, a la Moncloa creuen els dits de cara a la votació d’aquest dimecres. "No esperem que decaigui el decret. Confiem que el PP i Junts l’aprovin. En el passat han recolzat mesures similars. Això també beneficia els pensionistes catalans. L’únic motiu per tombar-los seria donar-se el gust de fer-ho", expliquen els col·laboradors de Sánchez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa