EFE

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan divendres passat l’expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont,va anunciar que suspenien totes les negociacions sectorials amb el Govern, ja va avisar que totes les pròximes votacions al Congrés estaven en joc. «Per convalidar decrets, que no ens busquin», va concretar Puigdemont. Una amenaça que s’ha consumat aquest dimecres al Congrés dels Diputats, amb el ‘no’ dels postconvergents en la votació dels tres reials decrets que la Cambra baixa havia de convalidar, un dels quals era un calaix de sastre de mesures que incloïa, entre altres qüestions, la pujada de les pensionso la pròrroga de la rebaixa en el transport públic.

Fonts de Junts asseguren que no estan en contra de cap d’aquestes dues propostes, de fet han emplaçat el Govern a tornar a aprovar-les en el Consell de Ministres de manera independent i no en un text acompanyat de «80 mesures més». «Van dir que no tornarien a fer un decret òmnibus, que barreja coses molt diferents, i mira», es queixa en privat un dirigent de la formació, recordant així que l’últim decret d’aquest tipus ja va acabar amb una negociació ‘in extremis’ entre socialistes i postconvergents. En aquella ocasió, no obstant, hi va haver acord i Junts va convalidar el decret a canvi d’algunes contraprestacions com el traspàs de competències en immigració, pacte que un any després encara no s’ha substanciat.

Justament, d’això es queixa el partit de Puigdemont. «Mentre vostès no compleixin, no comptin amb Junts», ha denunciat la portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, durant la intervenció en què ha anunciat el ‘no’ dels set escons postconvergents en les tres votacions.

Entre els pactes pendents de compliment, Junts posa el focus en tres carpetes clau: el traspàs de competències en immigració (encallat en punts sensibles com el control de fronteres i la resolució d’expedients com els NIE o els permisos de treball), l’oficialitat del català a la UE (aquí reclamen la implicació directa de Sánchez en les negociacions diplomàtiques amb els 27 països) i l’aplicació de l’«amnistia política» (que es podria concretar entre Sánchez i Puigdemont, tot i que l’expresident assegura que no tindria valor sense avenços en la resta d’acords per complir). 

Des de l’avís de l’expresident divendres passat hi ha hagut converses entre el PSOE i Junts per reconduir la situació, tant presencials –a Brussel·les– com telemàtiques. No obstant, no hi ha hagut avenços en cap dels punts en qüestió. Per això, durant la seva intervenció, Nogueras ha acusat el PSOE de «falta de serietat» i ha assegurat que el seu rebuig dels decrets és «fruit de la negligència» dels negociadors socialistes. «El PSOE ha de deixar de fer trilerisme i la resta ha de deixar de votar a canvi de res», ha conclòs, disparant contra els socialistes, però també contra altres grups com ERC.

¿Nou decret?

Notícies relacionades

El Govern ja s’ha obert a tornar a aprovar l’actualització de les pensions a través d’un nou decret, però no ha estalviat crítiques contra el PP i Junts per la seva negativa avui. Ho ha fet el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha demanat als ciutadans que «recordin» quines formacions han impedit l’augment de la quantitat que cobren els pensionistes i han provocat l’encariment del transport públic. També el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, –principal interlocutor amb Junts– ha afirmat que Junts i el PP hauran de donar explicacions pel seu «‘no’ a millorar la vida dels ciutadans».

També el Govern ha llançat un dard contra els postconvergents per boca de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, que ha aprofitat la seva intervenció en comissió al Parlament per advertir que la votació dels decrets al Congrés és una «prova» de si la defensa que fa el partit de Carles Puigdemont de la rebaixa del preu del transport «es queda en un discurs», perquè no l’acompanyen amb el vot.