El rei Felip VI exigeix als nous jutges una conducta "exemplar"

La petició coincideix amb la polèmica per la tensa declaració de Mouliaá / La presidenta del CGPJ critica l’avantprojecte de llei sobre l’accés a la carrera

El rei Felip VI exigeix als nous  jutges una conducta "exemplar"
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rei Felip VI va presidir ahir a Barcelona l’entrega de despatxos als nous 137 jutges que començaran a exercir aquest any a Espanya. En el seu discurs, el Monarca va exigir als nous togats que guardin "les normes de conducta exemplar" que caracteritzen el Poder Judicial espanyol i treballar "sempre sota unes estrictes exigències ètiques", convertint el seu acompliment professional en un "constant exercici de rectitud".

El cap de l’Estat va pronunciar aquestes paraules després de la polèmica suscitada aquesta setmana entorn de l’interrogatori del jutge de Madrid Adolfo Carretero a l’actriu Elisa Mouliáa, que va denunciar l’exdiputat Íñigo Errejón per una presumpta agressió sexual. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja ha obert un expedient al magistrat després de rebre 900 queixes per l’actitud del jutge.

A la cerimònia van assistir la cúpula judicial i el president de la Generalitat, Salvador Illa, així com diversos consellers. Des del 2016 no acudia a l’entrega de despatxos un cap de l’Executiu català perquè el procés i les causes judicials contra dirigents independentistes van tensar les relacions entre el Govern i l’Administració de Justícia.

Felip VI va recalcar en el seu discurs que "la justícia és un dels valors fonamentals de la democràcia, la condició imprescindible perquè la societat pugui conviure pacíficament". Per al monarca, la dedicació a aquesta tasca no requereix només "una vocació autèntica", sinó, alhora, "un profund respecte envers la institució".

Així, va recordar que les institucions de què es doten les societats "són les que vertebren els Estats i els atorguen les normes de funcionament que mai han de fer fallida", si volem continuar vivint "en un sistema serè i equilibrat de poders que emanen del poble". "Aquest respecte que se us reclama com a jutges és també una obligació per a tots els que formem part de la societat. La legitimitat de les seves institucions es nodreix de la confiança de la ciutadania, i mantenir aquesta confiança exigeix un lleial compromís per part de tots", va insistir.

El Rei va assegurar als nous jutges que a partir d’ara contrauen "un compromís infrangible amb tota la societat", alhora que els va advertir que decidiran sobre els "drets" dels ciutadans, els seus béns i els seus interessos i hauran de dictar resolucions que "no sempre seran fàcils". I tot això, va asseverar, "des de la més estricta independència i tenint com a única guia la llei". Felip VI també va enviar un missatge d’"ànim i afecte per als 12 nous togats originaris del País Valencià, arran de la "tragèdia i desolació" viscuda per la dana.

Crítica al Govern

Notícies relacionades

La presidenta del Consell General del Poder Judicial, Isabel Perelló, es va mostrar contrària a l’avantprojecte de llei aprovat pel Consell de Ministres amb què el Govern pretén intervenir la carrera judicial a través de canvis en les oposicions, en el sistema per elegir les sales de Govern i la Comissió d’Ètica Judicial. En aquest sentit, va avalar el sistema actual d’accés a la carrera judicial que, segons les seves paraules, "garanteix que qualsevol persona, de qualsevol procedència i origen social i qualsevol que sigui la seva ideologia, pot competir en igualtat de condicions avalada exclusivament en el seu esforç individual". Aquestes paraules van ser pronunciades en presència del ministre de Justícia, Félix Bolaños, propulsor de la reforma.

La presidenta del CGPJ va advertir als nous jutges que la "crítica de les actuacions dels poders públics és inherent a la democràcia i ens ajuda a millorar", però s’han d’evitar "embats destructius mancats de rigor, destinats soscavar la legitimitat i la reputació del Poder Judicial o dels seus integrants".