Junts presentarà una proposta per apujar les pensions i mantenir la rebaixa al transport públic si no ho fa el Govern central

Nico Tomás / Alba Mor / ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ‘no’ de Junts –i també del PP– al megadecret de mesures socials del Govern espanyol ha tingut ja aquest dijous algunes conseqüències. Els primers a notar els efectes de la votació que va tenir lloc aquest dimecres al Congrés dels Diputats han sigut els usuaris de Renfe, que han vist suprimits els abonaments recurrents gratuïts. Però, si no es reverteix la situació, hi haurà efectes en molts altres àmbits, com les pensions, el salari mínim i l’escut social. Davant d’això, des de Junts miren d’evitar ser assenyalats com els únics culpables i justifiquen la seva decisió amb acusacions també contra el PSOE, al qual retreuen la seva estratègia d’unir en un únic text mesures molt diverses, algunes de les quals no tenien el seu suport. El decret òmnibus, de gairebé 130 pàgines, incloïa desenes de mesures.

Per aquesta raó, els postconvergents exigeixen al Govern la convocatòria immediata d’un Consell de Ministres per tornar a aprovar, de manera independent, algunes de les mesures socials que van decaure, com les ajudes al transport públic i l’augment de les pensions. Així ho ha reclamat el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a TV3, en la qual també ha avançat que, si l’Executiu no ho fa, el seu partit mirarà de recuperar aquestes propostes per la via parlamentària, tot i que ha reconegut que és un camí més lent.

Turull ha acusat el PSOE de fer «demagògia de baixa política» i de no voler convocar aquest Consell de Ministres per poder atacar els seus adversaris polítics. «Si no ho fan, és perquè no els dona la gana, prioritzen el desgast de l’adversari i no estar al costat de la gent», ha explicitat. El número dos del partit ha justificat el seu rebuig del megadecret de Sánchez pels incompliments del PSOE, un any després de la investidura, tot i que també ha detallat que el seu partit estava en contra d’algunes mesures que se sotmetien a votació, com la que prohibia els desnonaments a les famílies vulnerables. Consideren que, de retruc, complica els desallotjaments d’«okupacions delinqüencials» i «mafioses».

Notícies relacionades

Durant l’entrevista, el dirigent postconvergent també ha defensat que els jubilats catalans haurien de cobrar més de la pensió per ajustar-se al nivell de vida de la comunitat, encara que ha aclarit que aquest punt tampoc seria una condició sine qua non en cas que el Govern torni a sotmetre la qüestió a votació els pròxims dies.

No és la primera vegada que Junts es queixa dels megadecrets, i així també ho ha volgut recordar Turull, que ha assegurat que tenien el compromís de la vicepresidenta María Jesús Montero de no repetir l’estratègia. L’últim decret d’aquestes característiques també va acabar amb una negociació in extremis entre els socialistes i els postconvergents. Aquell cop es va aconseguir tancar un acord que va incloure contraprestacions com el traspàs de competències en immigració, pacte que un any després encara no s’ha substanciat. D’això també s’ha queixat Turull, que ha reclamat avenços en aquesta qüestió i en dos punts més, l’oficialitat del català a la Unió Europea i l’«amnistia política» que es podria concretar en una reunió entre Sánchez i Puigdemont, per reprendre les relacions amb el PSOE.