Viatge del president

Illa demana des de les Canàries no tenir «por» al finançament singular de Catalunya

El president defensa que la Generalitat continuarà sent «solidària» tant en el repartiment econòmic com amb l’acollida de persones migrants

Illa inaugura a les Canàries el ‘tour’ per preparar el camí del finançament singular davant els presidents autonòmics

Illa arremet contra Junts: «S’han equivocat greument al votar amb la dreta extrema»

El president de la Generalitat, Salvador Illa, durante el coloquio en Tenerife

El president de la Generalitat, Salvador Illa, durante el coloquio en Tenerife / Arnau Carbonell / Govern

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha aterrat aquest divendres a Tenerife amb una petició sota el braç: «No tenir por» al plantejament de finançament singular que ha fet Catalunya. L’expressió l’ha repetit quatre vegades durant un col·loqui organitzat per la SER a l’illa just abans de reunir-se amb el president de les Canàries, Fernando Clavijo, en el marc de la gira que ha posat en marxa per explicar el seu projecte a la resta de presidents autonòmics i abordar preocupacions en comú.

«No tenir por de les singularitats de la diversitat». «No tenir por que les coses vagin bé a Catalunya».  «Catalunya és solidària i ho continuarà sent. No vol privilegis, no tinguin por». Són expressions de l’intent de pedagogia que es disposa a fer el president per mirar de revertir el rebuig del model de repartiment econòmic que planteja i que es va pactar amb ERC. Per Illa, el punt de partida en comú és que cap territori discuteix que el finançament s’ha de reformar i la seva petició és que s’abordi amb un debat «serè».

Totes les autonomies, ha defensat, necessiten aquesta reforma per poder exercir les seves competències en matèria de sanitat, educació o serveis socials, i en el cas concret de Catalunya, ha remarcat que té una «vocació d’autogovern ferma i sòlida», però des de l’actitud de «contribuir i millorar la situació del conjunt d’Espanya». Les singularitats, ha insistit, «no trenquen res» ni són «res dolent». De fet, en to irònic, ha deixat caure que els detractors del finançament que defensa Catalunya haurien dit «el mateix» si el pacte hagués suposat la millora «en un sol euro» i ha recordat que ja existeix l’Agència Tributària de Catalunya i que, per tant, no és que es tracti de crear una hisenda nova.

L’acollida de menors migrants

Notícies relacionades

Aquesta solidaritat que Illa promet amb el model de finançament l’ha reivindicat també a l’hora de participar en el repartiment de 4.000 menors migrants que Clavijo mira de tancar amb elGovern. «Catalunya sempre estarà per solucionar les coses. Acollir i integrar el que és diferent no posa en risc la identitat, sinó que l’enriqueix», ha defensat, a més de definir com a «raonables» les condicions que s’estan plantejant. Fonts governamentals detallen que Catalunya ha passat de tenir 798 places per a joves migrants el 2017 a 3.759 el 2024 que estan «pràcticament al 100%». Juntament amb el País Basc, són les dues comunitats que «més acullen». En una crítica velada al PP ha deixat caure que alguns que «parlen tant d’Espanya» haurien de mirar les dades.

Tot i que el Govern ha donat per descomptat ja que no podrà aprovar pressupostos aquest 2025 pel ‘no’ d’ERC, públicament Illa s’ha resistit a parlar de «renúncia» a tenir nous comptes, però ja ha apuntat que es buscaran «fórmules» per seguir endavant. Confia, de fet, a tenir el ‘sí’ tant dels Comuns com dels republicans per convalidar la setmana que ve al Parlament el decret de pròrroga dels pressupostos del 2023. En tots dos partits assegura haver detectat una «actitud constructiva» malgrat el seu grau d’«exigència» i les dificultats que, ha admès, hi ha i hi haurà.