Cas hidrocarburs

Aldama va negociar amb implicats en el saqueig de la petrolera veneçolana

L’UCO descobreix que el nom d’una directiva d’una societat de la trama apareix en l’operació Money Flight de la Justícia dels EUA

Els agents assenyalen Nortlife SL, i és que la seva administradora està «vinculada a més de 100 societats»

La intel·ligència policial relaciona Carrillo González i De Gregorio amb el crim organitzat

Aldama va negociar amb implicats en el saqueig de la petrolera veneçolana
3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Víctor de Aldama i Claudio Rivas Ruiz-Capillas, els presumptes capitostos de la trama que va defraudar més de 367 milions d’euros mitjançant l’IVA dels hidrocarburs, haurien fef negocis amb empresaris que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil vinculen amb el saqueig de la petrolera veneçolana PDVSA, segons especifiquen diferents informes del procediment, al qual ha pogut tenir accés EL PERIÓDICO.

En concret, els agents assenyalen la mercantil Nortlife SL, que va ser constituïda el 28 de febrer del 2019 i que administrava María Vanessa Rodríguez de Liébana Torres, que està "vinculada a més de 100 societats com a administradora". L’UCO ressalta en el seu informe que el nom d’aquesta dona apareix en la denominada, per la justícia dels Estats Units, operació Money Flight, de blanqueig de diners obtinguts a través de suborns i fraus fets a PDVSA, l’empresa petrolera de Veneçuela.

I l’abril del 2021 els actuals titulars reals de la mercantil Nortlife SL, els germans Iván i Óscar Carrillo Güell, van aconseguir el total de les participacions de l’empresa, que declara a Hisenda la compra d’hidrocarburs "a tres de les subministradores instrumentals pertanyents a la presumpta organització criminal amb la qual s’ha efectuat el frau". En concret a les firmes Canary Islands Fuel Company, Obaoil 3000 SL i Skyward Tech SL.

Conglomerat de societats

Malgrat que aquests dos germans apareixen com a administradors d’aquesta i d’altres empreses del sector dels hidrocarburs, en realitat, apunta l’UCO, l’administrador sembla que és el seu pare, Emilio Carrillo González, que havia mantingut diverses reunions amb el soci d’Aldama.

Els agents consideren que l’estructura empresarial dels germans Carrillo podria estar "vinculada a la presumpta organització criminal a través de les seves relacions comercials amb les subministradores instrumentals, concretament a través la mercantil Nortlife SL, empresa que presumptament va actuar com a comercialitzadora".

A més, aquest conglomerat de societats pot ser que s’hagi utilitzat "com a estructures paral·leles que serveixen com a passarel·la per canalitzar els diners obtinguts del frau comès per l’operadora Villafuel SL, dirigida per Claudio Rivas", prossegueix la Guàrdia Civil.

"Els ‘macarres’"

Així mateix, l’ofici policial dona compte de les reunions que Rivas manté amb Emilio Carrillo González i amb l’empresari Jesús de Gregorio: "Aquestes trobades podrien obeir a les fases prèvies de la creació d’una nova estructura empresarial mitjançant la qual la presumpta organització criminal investigada podria estar establint una línia continuista amb un nou entramat per continuar cometent fraus milionaris contra la Hisenda Pública i el blanqueig dels beneficis il·lícitament obtinguts".

En una trucada de telèfon, Claudio Rivas identifica Carrillo i De Gregorio com "els macarres". "Sobre aquests individus hi ha intel·ligència policial que els vincula amb el crim organitzat i els relacionen amb presumptes organitzacions criminals dedicades, entre altres assumptes, a la comissió de delictes d’extorsions i amenaces, i blanqueig de capitals", especifica l’informe de la Guàrdia Civil.

El sobre

En aquest ofici policial del 18 de desembre del 2024, els agents posen de manifest que el presumpte testaferro de la trama d’hidrocarburs Luis Alberto Escolano va reenviar una fotografia a Aldama en el qual s’aprecia una imatge d’un sobre, a la part inferior del qual apareix el segell de la seva recepció. "Aquest segell, corresponent a la vicepresidència de la República Bolivariana de Veneçuela, indica la recepció del sobre per part de Víctor de Aldama el dia 4 de febrer del 2020", segons assenyala l’esmentat informe.

En aquest sentit, l’UCO considera "significatiu" que la recepció de la documentació per part d’Aldama tingués lloc el 4 de febrer del 2020, ja que és una data "molt pròxima en el temps a la suposada arribada de Delcy Eloína Rodríguez a l’aeroport de Madrid-Barajas, la qual va tenir lloc el dia 20 de gener del 2020", diu la Guàrdia Civil.

Negocis a Veneçuela

Notícies relacionades

Tal com va avançar aquesta redacció, Aldama va fer d’intermediari el març del 2020 entre el Govern de Veneçuela, en concret entre la seva vicepresidenta, Delcy Rodríguez, i una empresa que pretenia transportar gasolina al país sud-americà, que en aquells moments estava en plena crisi de subministrament de combustibles, segons es desprèn dels missatges telefònics que els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil van poder interceptar als integrants de la trama Koldo.

Així mateix, l’UCO també va interceptar en el telèfon de Víctor de Aldama documentació empresarial del negoci dels hidrocarburs dirigida el gener del 2021 al llavors president de Petróleos de Venezuela (PDVSA) Asdrúbal Chávez, cosí de l’expresident del país sud-americà Hugo Chávez.