El Govern "avança" amb Junts per al traspàs de la immigració

Bolaños defensa l’entesa amb els postconvergents per l’acord de les pensions

El partit de Puigdemont evita debatre sobre els Pressupostos fins a tancar altres carpetes

El Govern "avança" amb Junts per al traspàs de la immigració
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern va celebrar ahir la tornada de Junts al bloc dels aliats parlamentaris. L’endemà que l’Executiu arribés a un acord amb el partit de Carles Puigdemont per aprovar el decret d’escut social i revalorització de les pensions, els col·laboradors de Pedro Sánchez no van dubtar a defensar l’entesa amb els postconvergents i van donar algunes pistes sobre el que està per arribar.

La negociació per transferir a Catalunya les competències de migració, una iniciativa a què es va comprometre l’Executiu fa més d’un any, "està bastant avançada, però no tancada", va dir el ministre de Justícia, Félix Bolaños, un dels principals interlocutors amb la formació independentista. Les converses sobre aquesta matèria es porten amb summa discreció, però les dues parts coincideixen que els dos esculls continuen estant en el control de fronteres i els expedients administratius.

"Pensi com estava Junts fa uns anys i el que avui fem amb Junts. Estem negociant esmenes de lleis i la delegació de competències. Per al nostre país, és important que avui a Espanya tinguem totes les forces polítiques fent política a les institucions. Això és clau. Que estiguem parlant de com ajustar una llei amb Junts ja és una bona notícia per a la ciutadania", va argumentar Bolaños a TVE.

Prudència

El Govern, però, intenta donar molt poques coses per segures amb Junts, l’aliat més volàtil al Congrés. Bolaños va evitar anticipar escenaris sobre els Pressupostos Generals de l’Estat, el projecte que permetria a Sánchez blindar aquesta complexa legislatura, marcada per l’absoluta dependència de grups parlamentaris que poc tenen a veure entre si, com Podem i els postconvergents. "Partit a partit", va dir.

Poc després, no obstant, la portaveu de l’Executiu, Pilar Alegría, va ser una mica més optimista, lligant el suport de Puigdemont al decret social amb una embranzida als comptes públics. Junts, de moment, continua sense entrar en converses de fons sobre els Pressupostos a l’espera que es tanquin abans d’altres carpetes pendents, com migració, però després del pacte de dimarts Alegría va concloure a la SER que "tot porta a pensar que aquesta negociació també es posarà sobre la taula".

Notícies relacionades

En una jornada en què els principals pesos pesants del Govern van concedir entrevistes per defensar el pacte amb Junts, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va llançar la mateixa idea. "Sempre que hi ha un acord es posa de manifest que tenim possibilitat de continuar trobant-nos. El Govern està dialogant amb totes les forces parlamentàries. Continuem treballant. Sempre que hi ha una trobada després d’haver-se produït un desacord ha de ser motiu per a l’esperança", va assenyalar la vicepresidenta Montero a La Sexta.

L’aparcada aprovació de la part del decret amb les mesures tributàries, segons el pacte traslladat pels postconvergents i ratificat pel PSOE, es vincula al fet que el Govern avanci en el concert econòmic i modifiqui el camí d’estabilitat perquè Catalunya i altres comunitats autònomes puguin augmentar la seva despesa. A la Moncloa, per la seva banda, van assenyalar que estan disposats a cedir en aquestes exigències, presentant altres objectius de dèficit, si Junts ofereix garanties per encarrilar els Pressupostos.