Cas Volhov

El TSJC rebutja la querella de Puigdemont contra el jutge Aguirre

El tribunal considera que l’instructor de la causa contra la presumpta trama russa del procés no ha comès cap delicte

El TSJC rebutja la querella de Puigdemont contra el jutge Aguirre

Eric Lalmand / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la querella presentada per l’expresident Carles Puigdemont; el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i el seu advocat Gonzalo Boye contra el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, instructor de la causa contra la presumpta trama russa del procés. Els magistrats de la Sala Penal de l’alt tribunal consideren que l’actuació del jutge, que es va jubilar el 15 de gener, d’obrir una peça separada per investigar la suposada ingerència de Rússia no és constitutiva de cap delicte, tot i que li retreuen haver utilitzat en aquesta interlocutòria "expressions" que "podrien ser reprovades, per desafortunades i extravagants, a més d’innecessàries per justificar la seva decisió". Tot i això, precisen que aquestes expressions "no podrien determinar per si soles la injustícia" de la prevaricació i descarten que hi hagi una "desobediència palmària" a una decisió de l’Audiència de Barcelona.

Puigdemont, Alay i Boye afirmaven que l’obertura de la peça separada per investigar la presumpta trama russa del procés s’havia efectuat desatenent l’ordre de l’Audiència de Barcelona de concloure la causa anomenada Volhov, en la qual s’indagava els contactes de l’excàrrec de CDC Víctor Terradellas amb suposats enviats del Kremlin, l’intent d’implantar un sistema de criptomonedes i altres accions.

"Frustrar" l’amnistia

Notícies relacionades

Els querellants també atribuïen al magistrat haver-los conferit "injustament i sorprenentment" la condició d’imputats per "frustrar" l’aplicació de l’amnistia. La decisió del jutge Aguirre, al seu entendre, podria constituir un delicte de prevaricació (dictar una resolució injusta a posta) i un altre de malversació de fons públics per haver assignat funcionaris policials per portar a terme les investigacions. La fiscalia es va oposar a admetre la querella al creure que l’obertura d’aquesta peça separada "no és una resolució injusta, sinó que respon a una opció jurídicament acceptable i possible".

El procés sobre la trama russa no va néixer el juny del 2024 del cas Volhov, sinó d’una altra causa, la de Catmon/Igman, en la qual també hi ha implicat Víctor Terradellas i s’indaga la presumpta desviació de fons públics a través de subvencions.