Sánchez carrega contra la "multinacional ultradretana" d’Ayuso a Madrid
El cap del Govern va tancar el conclave socialista exhibint el seu escut social davant les polítiques del PP i Vox, a qui va acusar de mirar només pels rics i fer "negoci" amb els drets de la resta
Pedro Sánchez va estar ahir en territori hostil per al socialisme. Tres dècades sense governar a la Comunitat de Madrid i el missatge per revertir-ho el tenen clar: la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, és la màxima exponent d’un corrent ultra la política del qual, a més, es resumeix a "ser fort amb el feble i feble amb el poderós". Així que Sánchez va unir aquestes dues idees per atiar les seves bases i mobilitzar els votants en una regió que és clau per guanyar també unes eleccions generals.
La seva croada contra les grans tecnològiques i l’onada d’extrema dreta va aterrar també a Madrid, regió en la qual entén que "no és fàcil" fer política perquè a la Comunitat "no tenim la internacional ultra, sinó que tenim la multinacional ultradretana", amb referència a la presidenta madrilenya, a la qual també va acusar d’inundar amb diners públics "pseudomitjans" i també "tertulians" per "expandir notícies falses a la Comunitat de Madrid i el conjunt d’Espanya".
Plana major socialista
Sánchez va clausurar així el congrés del PSOE de Madrid celebrat al campus de la Universitat Carles III de Leganés, del qual Óscar López va sortir escollit per a la batalla electoral del 2027 contra Ayuso. Quatre ministres van participar en aquestes dues jornades –Albares, Bolaños, Alegría i el mateix López– junt amb l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, la presidenta del Congrés Francina Armengol, Patxi López, Santos Cerdán, el president de la Generalitat, Salvador Illa, o el líder socialista basc Eneko Andueza. Que es vegi que tot el PSOE està amb López davant la presidenta madrilenya.
El cap del Govern va acusar també Ayuso de tenir "Madrid en venda", amb menció al cas que afecta la seva parella inclosa, "ja sabem qui s’emporta la comissió", i de regalar "tres de cada 10 euros" que el Govern de la nació dona a la Comunitat "als més rics". Però davant això, Sánchez va reivindicar les seves mesures més socials, les que semblava que quedaven en els llimbs després de decaure inicialment al Congrés, i que va deixar clar que el PP d’Alberto Núñez Feijóo i Ayuso no van voler recolzar. "No són de confiança", no obstant, amb ells al Govern "l’escut social va endavant", una expressió popularitzada pel cap de gabinet d’Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, per referir-se a qüestions judicials. Sánchez va definir el panorama polític actual a Espanya com "una coalició entre els de dalt que tenen diners i el PP i Vox units per la pasta per fer negoci amb els drets de la gent".
Poc abans de la seva intervenció, López el va regar d’afalacs. Davant la confrontació permanent de la dirigent madrilenya amb el president del Govern, el líder de la federació madrilenya va reivindicar la seva figura situant-la en el centre mateix del seu missatge polític. Després de mes i mig apostant per l’"esquerra valenta" i dos dies de congrés, el nou secretari general del PSOE de Madrid va revelar sense embuts què significa per a ell. "És moment de dir què és l’esquerra valenta. Molt senzill, és en aquesta sala, l’esquerra valenta és Pedro Sánchez". Una esquerra, diu, "que fa coses" com apujar el salari mínim i "bat rècord d’ocupació" alhora. O que aconsegueix "que s’abaixi el preu de la llum".
Sánchez, precisament, va defensar que la manera de respondre a la ultradreta és amb més polítiques progressistes "des del Govern d’Espanya", del qual va recordar que forma part López. Però també amb més mobilització i més convenciment del que es defensa, una esquerra "que no només surti a defensar el resultat sinó, a guanyar el partit". Amb mesures com aquestes, va assegurar López, és on els progressistes frenaran una "internacional ultra", que segons els socialistes encapçala Ayuso a Madrid, i que han "agafat mania" a Sánchez perquè "els destrossa el discurs" demostrant que la "justícia social" és possible i també la "prosperitat compartida" que va defensar Illa dissabte passat a Madrid.
Notícies relacionadesSi a la capital les crítiques es van centrar en Ayuso, a València, on els socialistes van celebrar també el seu congrés regional, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va ser l’objectiu. Diana Morant, ratificada com a líder del PSPV, va mirar d’unir en els seus discursos els retrets a Mazón amb les mencions constants a l’"obligació moral i política" de guanyar en les eleccions previstes per al 2027. Aquest és objectiu amb què marxen els socialistes valencians del seu 15è Congrés: sumar les dues reclamacions a les urnes, una cosa que la mateixa secretària general va assegurar que era "urgent", informen B. Campoy i D. A. San José.
Acompanyada l’últim dia pel ministre Óscar Puente, Morant va comptar amb visites de la plana major del PSOE: Sánchez, Zapatero, Illa i la minsitra Isabel Rodríguez García. Amb això, el PSPV va deixar clar que compta amb el múscul del PSOE, però també del Govern central. Aquesta serà la seva arma política contra Mazón en els pròxims comicis.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Operació policial Els Mossos identifiquen 135 sospitosos amb 446 antecedents en un macrodispositiu al metro
- Lewandowski li torna el favor a l’Espanyol
- Pedri fa somiar el Barça
- Els casos que l’assetgen Auge i caiguda de Toni Comín: la mà dreta de Puigdemont se la juga en el Consell de la República
- Turquia inicia un incert procés de pau amb líders de la guerrilla kurda