La Fiscalia demana al Suprem que no apliqui l’amnistia a Laura Borràs

QUIQUE GARCÍA / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

La fiscalia ha demanat aquest dimarts que no s’apliqui l’amnistia a l’expresidenta del Parlament i de Junts Laura Borràs, condemnada a quatre anys i mig de presó per adjudicar contractes a dit a la Institució de les Lletres Catalanes.

El Tribunal Suprem ha celebrat una vista per revisar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va condemnar Borràs per prevaricació i falsedat documental, delictes pels quals també li va imposar una condemna de 13 anys d’inhabilitació.

A la vista, la fiscal María Ángeles Sánchez Conde no s’ha pronunciat explícitament sobre l’amnistia, però en l’escrit presentat davant del tribunal descarta que s’apliqui aquesta llei a Borràs, han explicat a EFE fonts jurídiques.

El lletrat Gonzalo Boye, per la seva banda, ha advocat per aplicar l’amnistia a l’expresidenta del Parlament, una petició que té poques opcions de prosperar tenint en compte l’actitud del Suprem, que té recorreguda la norma davant del Constitucional.

Borràs va obrir la porta a intentar acollir-se a l’amnistia com a víctima del ‘lawfare’ en virtut de l’acord polític entre el PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez en què es fa referència a aquesta qüestió i el seu nom va sonar durant les negociacions de la llei per estudiar el seu encaix, una cosa que finalment no va passar.

Per això, davant una eventual negativa del Suprem, l’advocat ha demanat rebaixar la condemna emparant-se en el vot particular de la sentència, que advocava com a màxim per una condemna de 21 mesos de presó perquè diu que «no és que la pena sigui excessiva, és que s’ha condemnat erròniament, simultàniament per la prevaricació i pels documents falsos». «O són prevaricadors o són falsos», ha afegit.

La fiscal ha rebutjat els arguments de la defensa tot i que ha dit que la petició d’indult que van proposar els magistrats del TSJC és «pertinent» perquè «entenen que la pena és excessiva».

Notícies relacionades

El TSJC va elevar al Govern una proposta d’indult parcial per a Borràs, de manera que la condemna quedi en dos anys i li pugui ser suspesa per no tenir antecedents penals.

En aquest sentit, la sentència destaca que l’acumulació real de penes, per la suma dels dos delictes, comporta que la condemna de presó que se li imposa «resulta desproporcionada i excessiva» per als fets comesos per Borràs.

Temes:

Laura Borràs