El Govern tanca la crisi amb Junts després d’acceptar la qüestió de confiança

El Congrés tramita la proposició no de llei dels postconvergents, que es debatrà al ple de la Cambra el 25 de febrer o l’11 de març

El Govern tanca la crisi amb Junts després d’acceptar la qüestió de confiança
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE i Sumar van ratificar ahir l’acord a què van arribar el Govern central i Junts per deixar enrere la penúltima crisi d’aquesta relació. Les dues formacions, amb majoria a la Mesa del Congrés, van acceptar a tràmit la proposició no de llei impulsada pels postconvergents en la qual insten Pedro Sánchez a sotmetre’s a una qüestió de confiança. Ho van fer després que els de Carles Puigdemont reformulessin la iniciativa la passada setmana, admetent que li falta valor jurídic, i es comprometessin a recolzar el reial decret òmnibus que va aprovar la passada setmana l’Executiu central. Encara caldrà esperar unes setmanes perquè es debati al ple.

Després d’una arrencada d’any complex, en el qual el Govern central va perdre dos de tres reials decrets pel no de Junts, Sánchez intenta reconduir la relació amb Puigdemont. Per a això, la Mesa del Congrés acceptarà que es debati una proposició no de llei que van impulsar els postconvergents a principis de desembre, quan l’expresident de la Generalitat va avisar que les coses no anaven bé entre ells i l’Executiu de coalició. La passada setmana, a l’anunciar aquest pacte, Junts va assegurar que "aixeca la congelació de les negociacions sectorials amb el PSOE".

El contingut de la iniciativa

"El Congrés dels Diputats insta el president del Govern espanyol a considerar l’oportunitat de plantejar una qüestió de confiança, conforme a la prerrogativa que li confereix la Constitució, atenent al caràcter polític, sense vinculació jurídica, de la present iniciativa", diu el text registrat per Junts. L’anterior versió era més directa i instava directament Sánchez a fer aquest pas, tot i que continuava sense tenir cap valor i el president del Govern central no tindria l’obligació de fer res.

A més, en la proposició no de llei reformada, els postconvergents afegeixen una exposició de motius en la qual asseguren que després de més d’un any de la investidura de Sánchez constaten "la falta de voluntat política de fer efectius, de manera completa i àgil, els acords adquirits". Fins i tot, afirmen que aquesta dinàmica "no ha possibilitat generar la base de confiança que es pretenia i que és del tot necessària per encarrilar el que falta de legislatura".

Encara amb el vistiplau de la Mesa del Congrés, la iniciativa no podrà ser debatuda pel ple fins que Junts no tingui quota. Fonts parlamentàries assenyalen que podria ser en l’últim ple de febrer –el dia 25– o en el primer ple de març –l’11 de març– quan es debati, tot i que el Govern central intentarà convèncer els de Puigdemont que retirin la proposició no de llei. La iniciativa no té cap valor jurídic, com admeten els postconvergents, però seria un dur cop per a Sánchez que s’evidenciés que no compta amb el suport de la majoria de la Cambra. Una cosa que, molt probablement, passarà si es debat aquesta iniciativa, ja que el PP, Vox, Junts i UPN la recolzarien.

No obstant, aquesta falta de majoria no tindria implicacions directes per a Sánchez, menys encara quan els postconvergents han rebutjat en diverses ocasions recolzar una moció de censura liderada pel president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Tot i així, l’Executiu confia que Puigdemont acabi fent marxa enrere i no porti al ple aquesta iniciativa.

Notícies relacionades

D’altra banda, després de normalitzar-se les relacions entre el Govern central i Junts, l’Executiu no vol donar cap marge perquè tornin a tensar-se. Avui, al primer ple d’aquest nou període de sessions, el Congrés debatrà i votarà el nou reial decret òmnibus que conté la pujada de les pensions i les ajudes al transport, entre altres coses. En aquesta ocasió, el Govern arribarà a la votació amb els deures fets i més suports que necessita, ja que el líder del PP, Núñez Feijóo, ha anunciat que hi votaran a favor.

Tres setmanes després de patir la pitjor derrota de la legislatura, l’Executiu central portarà a debat el nou reial decret òmnibus, fruit del pacte amb els postconvergents, que conté moltes de les mesures recollides en l’anterior. Entre aquestes, hi ha la pujada de les pensions, les ajudes als afectats per la dana i per l’erupció del volcà de La Palma, així com la pròrroga a la prohibició de desnonar o tallar els subministraments a famílies vulnerables.

Temes:

Govern PSOE