CONTEXT
¿Viure o sobreviure?
Sí a sumar la renda garantida de ciutadania amb ingressos laborals baixos, alhora que acompanyem les persones a formar-se perquè desenvolupin les seves capacitats

Una de cada tres criatures a Catalunya no pot menjar carn, pollastre o peix al menys cada dos dies. O passa fred a casa perquè la família no pot pagar la calefacció. Es considera també que els infants estan en risc de pobresa si viuen en una llar amb menys de 1.360 euros al mes en famílies monoparentals o de 1.884 euros quan es tracta de dues persones adultes. Tenim un 32,5% d’infants i adolescents en situació de pobresa o exclusió social enfront del 24,4% de la població general, segons l’Enquesta de Condicions de Vida, de la Generalitat (2024). Són molts.
Podem analitzar altres xifres, com les de l’atur (que milloren), les dels sous (que continuen sent baixos en relació amb la resta de països de la UE), les de la productivitat (també a la cua d’Europa). Però ara ens preguntem: com pot ser que una persona que treballi pugui cobrar un sou que no li permet viure? I, si té un salari baix, ha de poder-hi sumar una ajuda garantida de ciutadania (RGC)?
Sous baixos i baixa productivitat. Ens calen reformes estructurals: des de processos interns en els llocs de treball fins a flexibilitat horària, habitatges assequibles o una xarxa de transports més eficient.
Notícies relacionadesFer compatible el salari amb la RGC? Com expliquen bé els nostres companys d’EL PERIÓDICO, si una persona cobra més per la renda garantida que per la feina, i no es permet sumar els dos imports, deixarà de treballar immediatament i cobrarà aquesta ajuda social o qualsevol altra que aconsegueixi indefinidament, sense buscar cap altra feina millor. Socialment tindrem més desigualtat, més desestructuració i serem més pobres com a país. Sí, doncs, a sumar la RGC amb ingressos laborals baixos i alhora a acompanyar les persones perquè es formin i desenvolupin les seves capacitats.
L’OMS defineix la salut com un estat complet de benestar físic, mental i social i no solament com l’absència de malalties. Primer vam tractar la salut només com un concepte físic. Ara entrem en l’aspecte mental. Ja és hora que abordem la vessant social de la salut. Perquè tothom té dret a viure i no únicament a sobreviure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Recuperació editorial El conte de Vargas Llosa que dona les claus de la seva ruptura amb Isabel Preysler
- Turisme Els jubilats amb les pensions més baixes podran viatjar amb l’Imserso per una tarifa plana de 50 euros
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social