Els joves espanyols són mes reticents al retorn de les empreses a Catalunya

La tornada de les seus empresarials després del procés no suscita entusiasme entre la població en general, però tampoc una forta oposició

Els joves espanyols són mes reticents al retorn de les empreses a Catalunya

David Zorrakino - Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en enquestes i política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Algunes esquerdes que va causar el procés independentista català es van soldant amb el pas dels anys, com s’ha comprovat amb la decisió del Banc Sabadell de tornar la seva seu social a Catalunya. La incògnita és si aquesta fase de normalització política i econòmica té també es tradueix en les percepcions socials de la ciutadania, que es van polaritzar durant els anys més convulsos del procés. ¿S’ha destensat també l’opinió dels espanyols sobre Catalunya i els catalans? Un recent estudi de l’empresa demoscòpica Cluster 17 dona un resultat sorprenent que apuntaria a una inesperada bretxa generacional.

L’enquesta, elaborada a partir de 1.633 entrevistes del 28 al 30 de gener, conclou que el 45% dels espanyols rebutgen la tornada de les empreses a Catalunya davant el 43% que s’hi mostra favorable i el 12% que reacciona amb indiferència. Però hi ha una dada que matisa la divisió d’opinions: dins del 45% de rebuig hi ha un 23% que discrepa de la decisió però no s’hi oposa, i un 22% que sí que es declara activament contrari al retorn. És a dir, la tornada de les companyies a Catalunya no suscita gaire entusiasme, però tampoc una forta oposició.

Més sorprenent pot resultar el desglossament per franges d’edat. La generació de votants més joves (de 18 a 24 anys) és, amb diferència, de manera transversal i al marge del seu suport als diferents partits, la que es manifesta més adversa a la tornada d’empreses a Catalunya. El 40% dels espanyols d’aquesta franja d’edat s’hi manifesta clarament en contra, el 30% hi està a favor i el 23% ho veu malament, però no s’hi oposa. L’únic grup d’edat en el qual hi ha una majoria absoluta favorable a la tornada de les companyies és el de les persones majors de 75 anys, amb un 54% de suport a la decisió.

És a dir, el segment d’edat més refractari al retorn de les empreses són els joves nascuts a partir de l’any 2000 i educats en una democràcia ja desenvolupada, mentre que el més procliu és la generació nascuda i educada en el franquisme. ¿Paradoxal? Una possible explicació seria que la percepció de la realitat política dels joves actuals associa Catalunya a conceptes relacionats amb inestabilitat i tensió, en contrast amb els valors positius de desenvolupament i modernitat que li atribuïa la generació que va viure la Transició.

Esquerra favorable

Notícies relacionades

Tampoc es pot obviar la influència de les afinitats polítiques i de l’origen dels entrevistats en un context tan polaritzat com el que es viu actualment a Espanya. En aquest sentit, els votants d’esquerres són més favorables a la tornada que els de dretes. El PP és el que té l’electorat més dividit: un 32% rebutja frontalment la idea, un 32% no s’hi oposa tot i que ho veu malament i el 27% hi està d’acord. Entre els votants del PSOE hi ha un 71% de suport a la mesura, i aquest és el mateix percentatge de rebuig que hi ha entre els simpatitzants de Vox.

Per autonomies, el País Basc, les Canàries, Múrcia, Aragó i Galícia, a més de Catalunya, són les comunitats on els votants mostren menys oposició frontal. L’aprovació supera el 50% a Catalunya (61%), Castella-la Manxa (54%), les Canàries (59%) i Navarra (52%), i la desaprovació més accentuada es troba a Andalusia (58%), Madrid (53%), Extremadura (52%) i Castella i Lleó (51%).