Més competències

ERC rectifica i descarta acceptar un consorci amb l’Estat per recaptar els impostos

La secretaria general de ERC, Elisenda Alamany, este lunes.

La secretaria general de ERC, Elisenda Alamany, este lunes. / Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La negociació d’un nou finançament per a Catalunya serà una de les qüestions clau de la legislatura i qualsevol pas en fals podria ser letal. Aquest dilluns ERC ha hagut d’aclarir que no és partidària de la creació d’un consorci entre la Generalitat i l’Estat per gestionar de manera compartida els impostos dels catalans. El que els republicans volen és que la Generalitat tingui plens poders sobre aquesta recaptació, i no compartits amb l’Estat. L’aclariment es produeix, en termes tennístics, per un error no forçat de la mateixa ERC.

La setmana passada Esquerra va presentar la ponència política en què es recull l’estratègia del partit per als pròxims quatre anys. En un dels seus paràgrafs relatius al finançament es recollia «la possibilitat de crear un consorci» entre l’agència tributària catalana i l’agència estatal per fer un «traspàs progressiu» en la qüestió dels tributs. Aquesta consideració obria la porta que s’interpretés com un canvi de posició en els republicans, que fins ara sempre havien rebutjat aquest consorci perquè consideraven que li treia tot el poder a la Generalitat.

El camí traçat per ERC és el de la sobirania fiscal

Elisenda Alamany

Secretària general d’ERC

És per això que aquest dilluns la secretària general d’ERC, Elisenda Alamany, ha explicat que el partit «s’autoesmenarà» i canviarà aquest paràgraf perquè no hi hagi lloc per als dubtes. Esquerra nega que amb aquesta ponència pretengués canviar la seva posició respecte al nou finançament, però ha admès que el redactat actual es podia «malinterpretar» i, per tant, el modificarà. «El camí traçat per ERC és el de la sobirania fiscal»,ha resumit.

En definitiva, els republicans volen deixar clar que no hi ha cap canvi de plantejament ni cap rebaixa dels seus postulats i que, per tant, continuaran reclamant al Govern de Salvador Illa que negociï amb l’Estat que l’agència tributària catalana tingui plenes competències en la gestió, recaptació i inspecció dels tributs. És a dir, res de consorcis. Segons el que s’ha pactat en els acords d’investidura amb el PSC, l’IRPF hauria de ser el primer impost que la Generalitat passés a gestionar de manera íntegra el 2026.

Mossos i agricultors

Alamany també ha celebrat que el Govern hagi posat la data del pròxim mes de setembre perquè els Mossos d’Esquadra assumeixin la seguretat dels ports i els aeroports de Catalunya. «És un reforç en la sobirania del país», ha dit en una compareixença després de la trobada setmanal de la direcció d’ERC. També ha avisat que «fiscalitzaran» que es compleixin els terminis.

El partit d’Oriol Junqueras ha volgut reivindicar que això ha sigut possible perquè l’anterior Govern, el que liderava el republicà Pere Aragonès, «havia deixat la feina a punt». És a dir, el seu argument és que la policia catalana podrà ara assumir aquesta nova competència perquè al seu dia la Conselleria d’Interior –que dirigia Joan Ignasi Elena– va pressionar per aconseguir-ho.

Notícies relacionades

Els republicans miren així de treure pit de la seva gestió a la Generalitat entre el 2021 i el 2024, els tres anys en què van ostentar la presidència. «Avui s’anuncia la feina feta per ERC. Des d’Esquerra apostem sempre per tenir el màxim de competències», ha reivindicat Alamany. A més, ha advertit que amb aquest avenç no és suficient i que continuarà pressionant per aconseguir-ne d’altres com per exemple el nou finançament.

Sobre el pacte entre el Govern i els agricultors per desconvocar les protestes, Alamany ha valorat positivament que s’hagi arribat un acord. Això sí, ha considerat que és només un «pedaç» que no pot amagar el problema real que és «la competència deslleial» als productes locals que exerceixen, per exemple, els productes que arriben dels països del Mercosur. I això, ha avisat, es canvia des d’Europa i no des de la Generalitat.