El Govern d’ERC volia demanar 60 milions al Hard Rock pel seu impacte ambiental

L’Executiu d’Illa encarrega un altre informe sobre l’efecte en el medi ambient del macroprojecte i no dona per bo el dels republicans

El Govern d’ERC volia demanar 60 milions al Hard Rock pel seu impacte ambiental
5
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Tots els expedients i dossiers sobre el projecte del Hard Rock apunten cap a un document clau pendent de fer-se públic: l’informe de la direcció general de Polítiques Ambientals que havia de donar llum verda a la viabilitat ambiental del macrocomplex. Aquest informe, al qual ha accedit EL PERIÓDICO, estava fet durant el mandat de Pere Aragonès i només pendent de firmar. I no només això, sinó que l’anterior Executiu liderat per ERC estimava les compensacions ambientals necessàries recollides en el document en més de 60 milions d’euros. Però es van precipitar les eleccions i el document, tècnic i no polític, va quedar en herència per al següent Govern.

Es tracta d’un informe ambiental detallat sobre la Modificació del Pla Director Urbanístic (MPDU) en l’àmbit del centre recreatiu de Vila-seca i Salou. Inicialment, es calculava que les mesures ambientals per compensar els impactes sobre la fauna i els espais naturals havien de ser d’11,7 milions d’euros. No obstant, aquest document alerta que les accions previstes són insuficients i que existeixen conseqüències rellevants per al medi ambient. Per tant, només es pot informar positivament de l’MPDU en cas que s’assumeixin totes les mesures ambientals extra proposades i altres millores. Aquestes són les conclusions principals d’aquest informe, que va quedar en un esborrany, al no arribar a ser firmat, però que estava llest per ser emès, segons asseguren a aquest diari fonts coneixedores del procediment.

L’escrit destaca les qüestions relatives a la connectivitat ecològica, per evitar la fragmentació d’hàbitats provocada per carreteres i edificacions: "La connectivitat és un dels aspectes ambientals més rellevants". Però també s’esmenta la protecció dels aqüífers, la mobilitat sostenible i la incorporació de mesures compensatòries en el pressupost de la modificació del pla director. El document adverteix que la configuració prevista per l’MPDU del 2022 no garanteix la connectivitat entre espais naturals: "La nova configuració de l’àmbit no permet assegurar el mateix nivell de connectivitat ecològica que el PDU del 2016".

Grau de permeabilitat

Un altre element important és el grau de permeabilitat de l’espai. Aquest concepte es refereix a la capacitat del terra per permetre el pas de l’aigua i dels organismes vius. Serveix per garantir la recàrrega de les aigües subterrànies i alhora facilitar els corredors biològics, és a dir, els passos que utilitzen els animals per moure’s. Sobre aquest assumpte, l’informe esgrimeix que la permeabilitat ecològica per als amfibis és apta, però que, respecte al pla director urbanístic del 2017, s’ha perdut potencial per generar les condicions òptimes per al pas d’animals. "El nivell de connectivitat d’un viaducte o d’una rotonda elevada és molt més gran que el d’una carretera amb passos per a la fauna", diu l’escrit. Aquests accessos són útils per a espècies concretes, però suposen un obstacle per a d’altres. En canvi, quan s’eleva tot el terreny, poden desplaçar-se tota mena d’animals. En aquest sentit, l’estudi exigeix permeabilitzar nous espais que no estaven contemplats.

També es detalla que la "fragmentació de l’espai verd" provocada pel projecte, en cas que el Hard Rock es porti a terme, serà "elevada". En concret, es diu que l’encreuament vertical dels vials d’accés a diversos sectors i les múltiples rotondes previstes "desvirtuen" la funció de corredor social i ecològic atribuïda a la zona. Per aquesta raó, es proposa adoptar mesures addicionals que corregeixin aquest problema i que facilitin la connectivitat. Sobre la mobilitat sostenible, es demana incorporar a l’MPDU nous criteris perquè hi hagi un model de desplaçaments en transport públic i que aposti per la "racionalització del vehicle privat".

Un altre requeriment destacat és el de restaurar sòls no urbanitzats dels voltants de la zona per millorar la conservació dels hàbitats. En concret, s’esmenta la restauració dels prats d’Albinyana, a la platja de Vila-seca. L’informe valora positivament les compensacions previstes inicialment per la modificació del pla director, però deixa clar que no són suficients i que s’hi hauran afegir altres mesures.

Per reduir el risc d’inundabilitat es va projectar un dic de protecció als voltants del càmping La Pineda i els edificis del barri. Però aquest dic actuaria com a barrera i impediria la connexió d’àrees que formen part de la Xarxa Natura 2000. Davant aquest obstacle, "s’hauran de valorar altres solucions que no generin aquests impactes", defensa l’informe.

Els pressupostos inicials quantificaven les solucions ambientals en aquests 11,7 milions d’euros que equivalen al 6% del total del cost de la urbanització de la zona. Però amb les correccions descrites a l’informe, el pressupost destinat a les mesures ambientals havia d’augmentar, fins a arribar als 60 milions segons càlculs de l’anterior Govern. Al final del document apareix el nom de Marc Vilahur, el llavors director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural que l’actual Executiu pilotat per Salvador Illa va decidir mantenir en el càrrec.

"Un esborrany"

Per la seva banda, el Govern socialista assegura que no disposa de cap informe i ha procedit a encarregar un nou document que avaluï l’impacte ambiental del projecte. Això és el que afirmen fonts del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, sota la batuta de Sílvia Paneque, sobre l’informe ambiental que el Govern d’ERC tenia llest i a punt per firmar. Fonts de l’Executiu català cataloguen com un "esborrany" el document. La nova avaluació d’impacte ambiental que s’ha demanat està ja en elaboració sota la tutela, una altra vegada, de Vilahur, de manera que tant el director general com els tècnics a qui se’ls ha encarregat l’elaboració del nou document són els mateixos que van realitzar l’encarregat pel Govern d’ERC. Tot i així, fonts de Territori asseguren que l’actual Govern no disposa de l’informe que ERC tenia llest.

Notícies relacionades

El projecte del Hard Rock ha sigut matèria sensible en els últims dos mandats. Tant, que Illa des de l’oposició va posar la seva defensa com a condició sine qua non per aprovar els pressupostos d’Aragonès del 2023 i l’any següent la legislatura va acabar saltant pels aires perquè els Comuns es van negar a aprovar els comptes del 2024 si el macrocomplex no queia de l’agenda del Govern.

L’argument del Govern d’Illa, que mira d’evitar problemes davant un projecte que sempre ha defensat, és que "ni el facilita ni l’obstaculitza", i no aclareix si s’acabarà fent. Paneque va tornar a assegurar ahir que, una vegada culminin els treballs del PDU, els promotors s’hauran de pronunciar, però que mentrestant "no és prudent fer valoracions sobre futuribles".