Derivada del 3%

Un jutge imputa l’exdirector del Meteocat Oriol Puig per promoure un càrtel d’empreses

Les indagacions investiguen la presumpta adjudicació irregular de diverses estacions de meteorologia

Un jutge imputa l’exdirector del Meteocat Oriol Puig per promoure un càrtel d’empreses

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona ha imputat Oriol Puig, germà de l’ex conseller Felip Puig, per una presumpta adjudicació irregular del manteniment de diverses estacions de meteorologia quan era director del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). El jutge havia citat a declarar aquest dimecres Puig i els representants de les dues empreses beneficiàries de les adjudicacions presumptament fraudulentes, però el germà de l’exconseller ni un altre encausat no han comparegut al no haver-los trobat als seus domicilis. Només ha sigut interrogada, doncs, una persona.

La investigació neix d’una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció que acusa Puig d’impulsar un càrtel d’empreses perquè es repartissin l’adjudicació de radars. Una denúncia que deriva d’un informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) que alertava d’irregularitats en les adjudicacions de radars i estacions meteorològiques de Catalunya, entre els anys 2011 i 2019. La fiscalia atribueix als investigats un delicte de frau a l’administració pública i basa la seva denúncia en un informe de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que el 2019 va sancionar Puig i les empreses AD ASA i MCV per constituir un càrtel que s’hauria repartit les adjudicacions de les estacions meteorològiques.

Derivada del cas 3%

En una sentència posterior, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar per una qüestió formal la sanció a Puig, que a més d’aquest front judicial es manté com a investigat a l’Audiència Nacional per una derivada del cas 3% de finançament il·legal a CDC. En el seu informe, l’ACCO concloïa que les empreses ADASA i MCV s’haurien intercanviat informació per aconseguir el mercat en diverses convocatòries de licitacions per a la instal·lació i manteniment de radars i estacions del Meteocat.

Les empreses, segons l’ACCO, es van posar d’acord per presentar ofertes contractuals o constituir unions temporals d’empreses (UTE) amb la finalitat d’alterar el resultat de les licitacions, de manera que una aconseguís l’adjudicació. L’informe de l’ACCO apunta Oriol Puig com l’«impulsor» i «facilitador» de la coordinació entre aquestes dues empreses per presentar-se a les licitacions que convocava l’SMC, segons consta en la resolució de l’expedient, que es va tancar el 2019.

Informació privilegiada

Notícies relacionades

En concret, l’informe assenyala que Puig va promoure la col·laboració entre les dues empreses investigades, va subministrar informació privilegiada de les licitacions als membres del càrtel abans que fossin publicades oficialment i va intervenir en el disseny dels concursos per adaptar-los a les característiques tècniques que oferien MVC i ADASA. Segons l’informe de l’ACCO, abans del 2011 es presentaven a les licitacions promogudes per l’SMC entre una i cinc empreses diferents, cosa que garantia una «competència» que derivava en «baixes econòmiques respecte als pressupostos base».

A partir del 2012, afegeix el dictamen, a aquestes licitacions només es presentaven les dues empreses sancionades, MCV i ADASA, cosa que redueix significativament les baixades de preus dels pressupostos de licitació. Oriol Puig va ser director del Meteocat entre els anys 2011 i 2018, tot i que ho havia sigut en una etapa prèvia, del 2002 al 2004.