El Congrés aprova la pujada de les pensions amb el ‘sí’ del PP i Junts

Bolaños retreu al partit de Feijóo que ara doni el seu suport a mesures que fa unes setmanes va rebutjar de forma taxativa

El Congrés aprova la pujada de les pensions amb el ‘sí’ del PP i Junts
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Tres setmanes després del que s’esperava, el Congrés va aprovar ahir el reial decret llei òmnibus, tot i que en una versió reduïda, després que, primer, el Govern central aconseguís el suport de Junts i, després, el PP s’obrís a recolzar el text que abans va rebutjar. La majoria de socis de l’Executiu van aplaudir que tiri endavant la norma, que inclou, entre altres coses, la revalorització de les pensions i les ajudes al transport públic, però van retreure a l’Executiu la seva manera de negociar i que portessin l’anterior decret a votació sense els suports tancats.

Va ser el "fatídic" 22 de gener, en paraules de Félix Bolaños, quan el Govern va patir una dura derrota. Llavors la Cambra baixa, amb el rebuig del PP, Vox, Junts i UPN, va tombar el decret òmnibus. No obstant, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va defensar ahir que la "capacitat de diàleg i acord" de l’Executiu ha permès que s’aprovin moltes de les mesures que van decaure llavors. A més, va carregar contra els de Feijóo per fer "passar una incertesa innecessària a milions d’espanyols" al rebutjar la norma.

A continuació, va defensar que ara torna a estar en vigor l’actualització de les pensions a l’IPC, les ajudes al transport públic, la prohibició dels desnonaments i tall de subministraments a les famílies vulnerables, el bo social elèctric i les ajudes per fer front a la destrucció de la dana i també de l’erupció del volcà a l’illa de La Palma. "Permetin-me que li agraeixi especialment al PP perquè sé que és difícil canviar el sentit del vot després d’haver sigut tan vehement", va concloure Bolaños.

Les crítiques a l’Executiu

Notícies relacionades

La majoria dels socis van criticar que el PP recolzés moltes de les mesures que fa tres setmanes li van impedir votar-hi a favor. No obstant, van situar la "responsabilitat" d’aquesta derrota en la forma amb què el Govern encara moltes de les negociacions. Un dels més clars va ser el diputat de Junts Isidre Gavin, la formació del qual va ser clau en el rebuig de la norma. "Han demostrat que no són de confiança", va etzibar al grup socialista abans de retreure’ls que "prefereixen la coalició i el xantatge al diàleg i la negociació". Tot i així, després d’un acord assolit fa unes setmanes, els postconvergents van recolzar el text, assegurant que inclou les mesures acordades i que la resta estan oberts a continuar negociant. A canvi, el PSOE i Sumar van acceptar debatre sobre la petició d’una qüestió de confiança al president.

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, va demanar a la coalició del PSOE i Sumar que facin una "reflexió sobre els constants sobresalts" de la legislatura. Després d’admetre que l’aritmètica parlamentària és "difícil", va afegir que tot i així ells tenen "la responsabilitat última de fer les coses bé" i que la "muntanya russa" de la política no acabi "traslladant-se a la vida de les famílies". També va recordar aquesta "responsabilitat" la diputada del PNB Idoia Sagastizabal abans d’apuntar que els partits de la investidura han de buscar la "quadratura del cercle" i això comporta molta negociació. La diputada d’ERC Inés Granollers va lamentar també l’"espectacle mediàtic de portar-ho tot al límit".

Temes:

Sumar Govern PSOE