Felip VI vol acudir a més actes de "reconciliació entre espanyols"

El Rei trasllada al seu equip el seu desig de recolzar iniciatives com la del Campello

Felip VI vol acudir a més actes de "reconciliació entre espanyols"
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El 2024, en dos dels discursos més rellevants de tot l’any, el de Nadal i el dels Premis Princesa d’Astúries, Felip VI va decidir advertir del perill que veu en la polarització política que està sacsejant les societats occidentals. La història, va dir l’octubre al teatre Campoamor, ens "alerta dels greus riscos de la polarització, de la negació de l’altre per les seves conviccions o creences, perquè pensa, diu o vota diferent". Al desembre, va remarcar aquesta mateixa idea assenyalant el "clima" polític espanyol. "És necessari que la contesa política, legítima, però en ocasions eixordadora, no impedeixi escoltar una demanda encara més clamorosa: una demanda de serenitat", va apuntar.

El cap d’Estat veu indispensable continuar insistint en aquest missatge i ha demanat participar i mostrar en persona el seu suport a iniciatives "transversals" i de "concòrdia" que destaquin la "reconciliació entre espanyols". L’encàrrec, segons fonts diplomàtiques, va arribar al seu equip just després que Felip VI presidís al Campello (Alacant), el dia 10, la inhumació del republicà Rafael Altamira i la seva dona, Pilar Redondo. El jurista –nominat diverses vegades al Nobel de la pau i de literatura– i la seva dona van morir en els anys 50 a Mèxic, on es van exiliar després del cop d’Estat i l’inici de la Guerra Civil. En l’acte de la setmana passada, Felip VI va presidir per primera vegada el funeral d’un represaliat pel franquisme i va celebrar que hi acudissin representants de tots els partits.

Enviar un missatge

A la Zarzuela reben cada setmana desenes d’invitacions per als Reis i la mera selecció inclou la possibilitat d’enviar un missatge. En el cas del Campello l’encàrrec va ser transparent, sobretot perquè aquest funeral d’un represaliat pel franquisme es va celebrar sis setmanes després que aquest diari publiqués, el 27 de desembre, que el Govern de Pedro Sánchez volia que Felip VI fos present, el 8 de gener, en l’acte inaugural del cinquantenari de la mort de Franco.

Notícies relacionades

El cap d’Estat, no obstant, va comunicar dies després que no acceptava la invitació "per raons d’agenda". Des que Sánchez havia donat a conèixer, el 10 de desembre, el seu pla per recordar amb nombrosos actes, durant tot el 2025, la mort del dictador, tant el PP com Vox s’hi havien mostrat en contra. Els populars perquè ho veuen com "una cortina de fum per parlar de Franco i no dels problemes del Govern"; la ultradreta, perquè considera que Sánchez intenta imposar "una visió única i divisiva del passat".

Quan la Moncloa va rebre la negativa de la Casa del Rei, fonts del Govern van informar que havien acordat amb la Zarzuela que Felip VI sí que acudís a esdeveniments sobre l’alliberament dels camps de concentració nazis i a un esdeveniment, el 22 de novembre, titulat La monarquia i la democràcia. Aquell dia de 1975 Joan Carles I va ser proclamat rei per les Corts Generals. ¿Serà present en aquest acte l’excap d’Estat, expatriat a Abu Dhabi des del 2020.