García Ortiz rebutja dimitir per no "fer una concessió als delinqüents"

El fiscal general de l’Estat adverteix en la seva compareixença al Senat contra les «notícies que tergiversen la realitat» / El PP veu "imperativa" la dimissió de l’imputat per filtració de dades

García Ortiz rebutja dimitir per no "fer una concessió als delinqüents"
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va explicar ahir al Senat les raons per les quals no dimiteix malgrat estar sent investigat pel Tribunal Suprem. "Si dimitís, estaria fent una concessió als delinqüents, perquè la fiscalia ha de mostrar-se forta", va assenyalar, després de reconèixer que es troba en una "situació processal incòmoda". I això malgrat les crítiques duríssimes que està rebent, i tot i que personalment seria més còmode per a ell marxar. "Fins a un nen de quatre anys podria ficar-se amb el fiscal general, però no soc un parlamentari, soc un jurista", va reconèixer per explicar que no pugui "sortir al camp polític".

Va defensar, a més, que per ser fiscal general no té "menys drets" que altres persones, ja que els principis constitucionals, com per exemple la presumpció d’innocència i el dret a "declarar d’una manera o una altra davant un tribunal, ens pertanyen a tots, a tots, sense excepció". Així, "el judici de valor sobre contestar o no les preguntes d’un magistrat és una opinió, senzillament", va completar el fiscal, que va defensar que va contestar "davant el tribunal, i va exposar al magistrat [Ángel Hurtado] les raons per les quals no contestava les seves preguntes. Això és el que va passar, no és un afront, a ningú, és una postura processal emparada en un dret fonamental".

Així mateix, va declarar que ha esborrat les seves dades perquè és el seu "dret a disposar" de la seva intimitat "com el té qualsevol altre ciutadà", al mateix temps que va exercir la seva "llibertat", i ho va fer complint les previsions legals per "protegir" les seves dades i les d’altres persones: "Vostès no es poden imaginar les dades que té el fiscal general de l’Estat", va completar García Ortiz, que va recordar que qui mantingui dades relatives a tercers està "incomplint la normativa" espanyola vigent.

I quant al seu correu electrònic, García Ortiz va destacar que l’esborrament ja l’havia fet "anteriorment": "Esborro regularment les dades, no les esborro set mesos després, les esborro regularment, no ho oblidin". En aquest sentit va advertir que s’ha vist obligat a tancar el seu correu electrònic personal, que utilitza almenys des del 2014, després del 16 d’octubre, quan es va dirigir la investigació contra ell: "L’he tancat [...] davant l’assetjament que tenia per haver-se revelat les meves dades personals. Com he hagut de canviar la meva línia de telèfon".

Resposta contundent

García Ortiz va començar la seva compareixença avisant que "les notícies que tergiversen la realitat són un autèntic problema per a la democràcia". D’aquesta manera tan contundent va arrencar el discurs preparat per comparèixer davant els senadors i donar compte de l’última Memòria de la Fiscalia, una cita que es produeix en plena polèmica per la seva imputació al Tribunal Suprem, que investiga si va poder incórrer en una revelació de secrets que hauria afectat la parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en relació amb el procés en el qual l’empresari està incurs per presumptes delictes de frau a Hisenda i falsificació.

Notícies relacionades

El seu discurs va ser respost de forma contundent i immediata per la senadora del PP María José Pardo, que va assenyalar que la seva gestió representa una "anormalitat democràtica" i que per això és "imperativa" la seva dimissió, per estar sent investigat "per filtrar dades d’un ciutadà particular, no per desmentir una notícia falsa" i a més amb l’únic objectiu de "destruir una adversària política". I el també senador popular Antonio Silván va afirmar que García Ortiz actua "com un presumpte delinqüent".

Per la seva banda, la diputada de Vox Paloma Gómez va assegurar que en el cas de García Ortiz "s’ajunta la maldat amb la malaptesa", al mateix temps que el va situar entre la "gent sense principis i sense honor", mentre que els senadors del grup parlamentari basc i d’Esquerra Confederal van eludir la polèmica per la situació processal del fiscal general.

Temes:

Vox