Junts frustra la moció de censura contra Orriols a Ripoll

ERC, PSC i CUP atribueixen la decisió que mantindrà a l’alcaldia Aliança Catalana a interessos electorals dels postconvergents

Junts frustra la moció de censura contra Orriols a Ripoll
2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La moció de censura a Ripoll per fer fora Sílvia Orriols de l’alcaldia va naufragar ahir. Després de dies d’àrdues negociacions en les quals fins i tot es va arribar a dibuixar un possible govern local de Junts, ERC i el PSC amb el suport de la CUP, el partit que havia de recuperar la vara de comandament va frenar en sec l’operació amb l’argument que és "inviable" i que implica el risc que la líder d’Aliança Catalana "augmenti el victimisme i la confrontació social", i surti "reforçada" en les eleccions municipals del 2027.

Des de l’inici de les converses es va fer evident que els equilibris interns en la formació postconvergent són fràgils perquè hi ha sectors que qüestionen la idoneïtat de participar en un cordó sanitari contra Aliança Catalana, un partit que suposa, a més, una amenaça electoral per a Junts, tal com recull l’última enquesta del CEO. La decisió va aixecar les crítiques de la resta de partits de l’oposició, que assenyalen JxCat per actuar seguint càlculs electorals.

Orriols, per la seva banda, va celebrar la renúncia del partit postconvergent i que pugui continuar governant amb uns pressupostos aprovats. I és que després que l’oposició li tombés el projecte pressupostari per al 2025, la líder de l’extrema dreta independentista es va sotmetre a una qüestió de confiança i la va perdre, i va obrir així la porta que l’oposició s’organitzés per fer-la fora a través d’una moció de censura. Ara, en canvi, podrà seguir al capdavant del consistori de Ripoll i ho farà com una revàlida en el seu càrrec i amb uns nous comptes en vigor.

La formació de Carles Puigdemont va advertir que apartar Orriols suposaria substituir l’actual govern en minoria –amb sis regidors– per un altre també en minoria, ja que la suma de Junts, ERC i PSC –vuit representants– es quedarien a un regidor de la majoria absoluta, malgrat que la CUP –que compta amb dos regidors– havia assegurat, abans que Junts es despengés, que estava disposada a entrar en l’executiu per assegurar la majoria absoluta. "Volem combatre els discursos d’odi, però de manera directa, guanyant a les urnes. No es tracta de fer un govern alternatiu, sinó de governar bé", va dir Jordi Turull, secretari general de Junts.

Dures crítiques

La resta de grups que negociaven el pacte fracassat per rellevar Orriols van criticar durament la decisió de Junts. La secretària general d’ERC, Elisenda Alamany, va assegurar que l’acord "estava tancat en àmbit local" i que, fins i tot, hi havia un acord "programàtic" de què entrava i què no en l’executiu frustrat. "A Junts li han tremolat les cames davant l’alcaldessa de Ripoll, no s’han atrevit", va afegir Alamany.

Notícies relacionades

Els socialistes també van mostrar la seva sorpresa. El portaveu del PSC, Ferran Pedret, va carregar contra Junts i va considerar un "greu error" el desmarcatge, mentre va acusar el partit de "contemporitzar" amb l’extrema dreta: "No serà frenada ni assumint els seus discursos, ni les polítiques, ni col·laborant amb ella. Qui ho faci acabarà devorat pel monstre que alimenta", va dir a X.

Des de la CUP també van acusar directament Junts d’"anteposar els interessos del seu partit per sobre dels de la gent". La portaveu del secretari nacional del partit, Su Moreno, va lamentar per la seva banda que els postconvergents s’hagin "despenjat" d’un acord "consensuat per tota l’oposició".