La negociació frustrada

El text de la moció de censura a Sílvia Orriols a Ripoll que Junts va negociar, però que no va arribar a firmar

Sílvia Orriols

Sílvia Orriols / SIU WU / EFE

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Combatre Aliança Catalana amb pactes ‘Frankestein’ no és una bona solució», va ser l’argument que va esgrimir Junts dimarts a l’anunciar que es despenjava de la moció de censura per fer fora Sílvia Orriols de l’alcaldia de Ripoll. No obstant, la secció local dels postconvergents al municipi feia setmanes que negociava amb la resta de grups de l’oposició i va ser finalment la implicació de la direcció nacional del partit la que va acabar frustrant l’operació. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el text de la moció estava a punt de caramel. Estava redactat i deixava per escrit que la regidora de Junts Maria Soldevila passava a ser alcaldessa en un govern de coalició amb ERC i el PSC, però el text mai es va arribar a firmar ni a registrar.

El document, que recollia el resultat de setmanes de negociacions entre Junts, ERC, el PSC, la CUP i Som-hi Ripoll, a què ha tingut accés aquest diari, defensa la necessitat de fer fora Orriols per la seva «incapacitat» d’arribar a acords amb l’oposició, una cosa que assegura que provoca una «situació de bloqueig institucional i excepcionalitat democràtica» i que posa «en risc inversions estratègies» per al desenvolupament del municipi. «Orriols, amb una estratègia de confrontació i exclusió, ha fomentat la polarització i ha trencat els ponts de diàleg necessaris per garantir una governabilitat estable i constructiva per Ripoll», diu el document que Junts va negociar però que no va arribar a firmar.

En cap punt de la moció es parla de cordó sanitari o es titlla Aliança Catalana de partit d’extrema dreta, però sí que se li atribueix una «ideologia radical i racista» que «erosiona la convivència a Ripoll». Per tot això, els grups negociadors titllen la situació d’«insostenible» i s’atribueixen la «responsabilitat davant la ciutadania» d’impulsar una moció de censura per «revertir el bloqueig» i «recuperar una governabilitat basada en el diàleg, el pacte i el consens».

La fórmula de govern

Notícies relacionades

L’acord que mai va arribar a veure la llum donava l’alcaldia a Soldevila, regidora de Junts per Ripoll, que hauria liderat un govern de coalició amb ERC i el PSC, i la CUP es comprometia a recolzar l’executiu municipal des de fora, igual que Som-hi Ripoll, tot i que no es tancava la porta que assumissin alguna cartera.

El text també inclou un acord programàtic amb mesures concretes per al municipi, com la renovació de cobertes de la piscina municipal o del pavelló, la reforma d’una sala municipal com a espai cultural o la reforma «urgent» de l’estació de tractament d’aigua potable o la «millora» de l’escorxador comarcal. A més, el preacord proposava un «reforç» de la policia municipal i una millora de la il·luminació per millorar la percepció de «seguretat», així com polítiques per millorar la «cohesió social».